2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elkezdődött a Nagytemplom felújítása (videóval)

Egész délelőtt lázas munka folyt a Nagytemplom homlokzatán. Vörös Márta, az érsekség főépítészének irányításával megkezdték az épület szobrainak leemelését. Megkezdődött tehát a templom felújítása, melyet a kormány 800 millió forinttal támogat. Az elsődleges információk szerint ez az összeg fedezni fogja a munkálatokat.

Egy hatalmas daruval emelték le Szent János evangélista szobrát a Nagytemplomról. Ezzel tehát megkezdődött az épület felújítása. A munkát Vörös Márta főegyházmegyei főépítész vezeti, akitől megtudtuk, hogy a szobor sajnos elég rossz állapotban van, ezért pontozásos módszerrel kifaragják a pontos mását. Az kerül majd vissza a Nagytemplomra. Az eredeti alkotás a kalocsai érseki palota kertjében kap helyet. Ma a toronysisak cseréje zajlott, de a munka java még hátra van.

- Külső munkákat fogunk végezni rövidesen, a templomhajón is elindulnak festési munkálatok. Az oldal homlokzatokhoz hasonlóan az is úgy fest, mintha teljesen szétmállott volna. Ennek az állapota azért egy kicsit jobb, mint a főhomlokzaté, egy más technológiával készült. Ennek elegendő lesz egy vakolatfelújítás és a festés megújítása - mondta Vörös Márta.

Le fogják emelni mind a négy szobrot, majd elkezdődnek az üvegfelújítások, valamint a főhomlokzat stukkós munkái is. Kézbe veszik a főkapukat, a lépcső köveit újrafaragják, és lesz a mozgássérülteknek is bejárási lehetőségük. A templomhajó cserép fedését rézlemezre cserélik, valamint a teljes sisak is újjáépül. Ezekre a munkákra 800 milliót adott a kormány.

Vörös Márta elmondta, hogy valószínűleg elég lesz a teljes felújításra a 800 millió forint. A munka várhatóan jövő év elején fejeződik be.

Korábbi cikkünk: Daruval emelték le Szent János szobrát a Nagytemplomról

Élő adás