2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Nagyboldogasszony napja, Szűz Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe. Augusztus 15-én, hétfőn Kecskeméten a Nagytemplom megtelt a Bíró László püspök által celebrált ünnepi szentmisére, az arborétumban pedig közös rózsafüzér-imádságon, majd szabadtéri szentmisén vettek részt a hívek.

Nagyboldogasszony napján, Magyarország patrónájának ünnepén Bíró László nyugalmazott tábori püspök tartott szentmisét 18.00 órától a Nagytemplomban. Bíró László prédikációjában kiemelte: Szűz Mária mennybevételének ünnepe azt hirdeti nekünk, hogy nézzünk felfelé, és bizalommal forduljunk a jövő iránt, Máriához hasonlóan bátran igent mondva Isten hívására.

"Ez a reménynek az ünnepe: van jövőnk, nem csak múltunk van" - mondta a püspök a Kecskeméti Televíziónak adott interjújában.

Bíró László élete szorosan kötődik Kecskeméthez, hiszen itt szentelték püspökké 1994-ben, majd kalocsa-kecskeméti segédpüspökként és érseki helynökként szolgált. XVI. Benedek pápa 2008-ban nevezte ki Magyarország katonai ordináriusává, mely posztot 2021-es nyugdíjba vonulásáig töltötte be.

Augusztus 15. Mária elszenderülésének, halálának napja. Mária mennybevételének dogmája szerint Jézus Krisztus anyja a földi létből testben és lélekben egyenesen a mennyei boldogságba jutott.

Az arborétumban a híveket közös rózsafüzér-imádságra hívták hétfőn Mária tiszteletére. Az imádkozók a főbejárattól a Mária-kápolnáig gyalogolva imádkoztak esőért, békéért és a koronavírus járvány megszűnéséért. Több mint százan vettek részt az imasétán. Ezt követően szabadtéri ünnepi szentmisét tartottak a Mária-kápolnánál.

"Az általunk kimondott szónak talán nincs olyan hatalma, mint Mária szavainak, de a Szentlélek által megkaptuk: a kimondott szónak akkor van igazi ereje, ha engedjük, hogy Isten igazsága szólaljon meg általa" - fogalmazott szentbeszédében Görbe László piarista atya, plébános.

Az ősegyházig nyúlik vissza a hagyomány, miszerint Jézus Krisztus nem engedte át a földi enyészetnek édesanyja, Mária holttestét, hanem halála után föltámasztotta, és magához emelte a mennyei dicsőségbe.

A Bíró László püspök atyával készített teljes interjúnk itt tekinthető meg:

Élő adás