2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Piarista szerzetesjelölt öltözött be Kecskeméten

Új piarista szerzetesjelölt kezdi meg noviciátusát a rendtartományban. Túri Gellért beöltözési szertartását a piarista rend szokásos tanévkezdés előtti találkozóján tartották meg Kecskeméten.

A piarista szerzetesek ruháját öltötte ma magára a jelölt a kecskeméti piarista templomban, ezzel megkezdve szerzetesi noviciátusát.

„Magára ölti a szerzetesi ruhát, ezután komolyabb imádságos évet fog tölteni. Ezután tehet egyszerű fogalmat, amit évente megújíthat még 6 évig, a képzési idő végére pedig eljuthat az örökfogadalomig és a papszentelésig. Ez a noviciátus az első szerzetesi éve a jelöltnek. Gellért már egy évet velünk töltött, megnézte házainkat, megnézte milyen a piarista hivatás, ismerkedett vele, vizsgálta, hogy ő alkalmas-e rá” - mondta el a Kecskeméti Televíziónak Szakál Ádám piarista tartományfőnök.

Szakál Ádám piarista tartományfőnök

A budapesti Túri Gellért 26 évesen öltötte fel magára novíciusként a piarista szerzetesek ruháját. Gellért nem rögtön középiskola után került a piarista rendhez. Egyetemre járt, majd kispap lett, de azt érezte, hogy a papság mellett a tanári pálya is érdekli, ami pontosan illeszkedik a piarista hivatásba.

Túri Gellért a beöltözési szertartáson

„Nem piarista diák volt, hanem ciszterci, a szerzetességet ott is látta. Fontos, hogy milyen hatások érnek minket. A Szent Margit Gimnáziumban László és Zsolt atyával is találkozott, dolgozott is velük önkéntes iskolai munkában. Érdekesek ezek a hatások. Őt a papság és a szerzetesség hatása is érte, és piaristákkal is találkozott. Azt hiszem, így születik meg egy hivatás” - fejtette ki Szakál Ádám.

A szertartás végén a szerzetesek baráti öleléssel köszöntötték a szerzetesnövendéket.

A piarista hivatás lényege három szóval foglalható össze: szerzetes, pap, tanár. A piarista rend ugyanis katolikus tanító szerzetesrend. Szakál Ádám tartományfőnök szerint ahhoz, hogy rátalálhassunk a hivatásunkra, legyen az akár papi-szerzetesi vagy más hivatás, fontos az önismeret.

„Ha a gondolat jön, akkor komolyan kell venni, meg kell vizsgálni. A legtöbb szerzetesrend ad erre időt, akár egy jelölti évet. Be lehet költözni egy közösségbe, meg lehet vizsgálni, hogy milyen is a szerzetesi élet, hogy nem csak egy ’túllelkesedésről’ van-e szó. Nem azt jelenti feltétlenül, hogy pap vagy szerzetes lesz az illetőből. Azt gondolom, hogy aki végiggondolja, hogy az Isten mit gondol róla, az nagyon jó családapa is lesz, mert a házasság is egy hivatás" - mondta a tartományfőnök.

A beöltözés után Szakál Ádám a szerzetesi, különösen a piarista hivatásokért mutatott be szentmisét.

A piarista rend Magyarországon jelenleg 60 tagot számlál. A tanévkezdés előtt minden évben Kecskeméten gyűlnek össze, hogy megvitassák további terveiket, feladataikat. Az idei év a piarista hivatás éve. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy új célokat és kihívásokat jelöljön ki a rend. Kecskemét ideális helyszín a találkozónak, hiszen nagy múltú piarista iskolája és rendháza van, valamint földrajzi fekvése is központi.

Élő adás