2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ünnepélyesen is átadták a felújított református templomot

Templomuk felújításáért adtak hálát vasárnap délelőtt a kecskeméti reformátusok. Az istentiszteleten Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese hirdette Isten igéjét a gyülekezetnek. A munkálatok közreműködőit külön is köszöntötte az egyházközség elnöksége.

630 millió forintból újult meg a kecskeméti református templom. A munkálatok során egyebek mellett kijavították, megerősítették a tetőszerkezetet és új cserépfedést kapott az épület, renoválták a homlokzatot, megoldották a csapadékvíz elvezetését, nyílászárókat cseréltek, rendbe tették a templomkertet, felújították a templom teljes elektromos hálózatát és a hőközpontot, tisztasági festést kapott a teljes belső tér, mindezeket követően pedig az orgonát is kitakarították.

A kivitelezés 2018. május 20-án kezdődött el, és két év alatt fejeződött be. A gyülekezet június végén vette újra birtokba a templomot, a koronavírus-járvány miatt azonban az ünnepélyes átadás mostanra tolódott. A vasárnap délelőtti hálaadó istentiszteleten eredetileg dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke hirdette volna Isten igéjét, de a prédikációt végül Bán Bélától hallhatták a megjelentek.

„Egy templom bármennyire szép és esztétikus, önmagában csak egy épület” – fogalmazott a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese, aki Sámuel első könyvének két versét választotta igehirdetése alapjául. Ez alapján arra biztatta a híveket, hogy legyenek tudatában: mindeddig az Úristen segítette meg őket. Térjenek vissza hozzá, maradjanak meg mellette, teljes szívükből őt szolgálják, akkor lesz áldott az életük – mind egyénileg, mind közösségi szinten.

A folytatásban Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze számolt be az elvégzett munkálatokról, és mindazok anyagi fedezetéről. Mint mondta: „lehetőség, alkalmasság, épség és békesség” kellettek ahhoz, hogy jelentősebb fennakadás nélkül, a tervezett költségvetésből, a tervezett időre végezzenek a kivitelezéssel. Az összesen 630 millió forintos beruházáshoz 350 millió forint állami támogatást kaptak, 270 millió forintot pedig saját forrásból álltak. Emellett a 2019-es és 2020-as évekre az önkormányzattól kapott 4-4 millió forint támogatást is teljes egészében erre fordították, közadakozásból pedig közel 24 millió forint folyt be erre a célra. Az adományokat továbbra is várják, tette hozzá Kuti József, de immár a Széchenyivárosba tervezett református gyülekezeti központ megvalósulására.

Az alkalom végén Kuti József és Varga Nándor, az Igazgatótanács elnöke külön-külön is köszönetet mondott a felújításban részt vevő szakembereknek és a támogatóknak. Az istentiszteletre egyébként különszámmal jelentkezett az egyházközség Új Szőlőskert című hírmondója, az eseményt pedig élőben is közvetítették és vissza is nézhető a YouTube-csatornájukon.

Korábbi cikkeink a témában:
https://hiros.hu/kultura/hitelet/befejezodott-a-reformatus-templom-felujitasa--most-az-orgona-is-megujul---videoval
https://hiros.hu/kultura/hitelet/befejezodott-a-reformatus-templom-felujitasa--most-az-orgona-is-megujul---videoval

 

Élő adás