2019. November 13. Szerda  Szilvia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Esküt tettek a honvédségi Airbus-ok fedélzeti altisztjei a Repülőbázison

Tizenhat fiatal esküdött fel a haza szolgálatára ma (csütörtök) délelőtt, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A közkatonák, akik hamarosan rangot is kapnak majd, a két Airbus A319-es csapatszállító repülőgépen teljesítenek szolgálatot, mint légiutas-kísérő, katonai nevén fedélzeti altiszt.

Tizenhat fiatal, tizennégy nő és két férfi kezdte meg az alapkiképzést a Kecskeméti Repülőbázison. A hölgyek nagy száma a képletben csak addig meglepő, míg ki nem derül, milyen szolgálatra szerződtek. Ők azok ugyanis, akik a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési program során beszerzett két Airbus A319-es csapatszállító repülőgépen lesznek fedélzeti altisztek.

A kiképzés mindannyiuk számára egyforma volt, nők és férfiak egyaránt kúsztak, másztak, lőttek, robbantottak, gránátot dobtak, és a sikeres vizsga után mindannyian büszkén álltak feletteseik és szeretteik előtt, hogy felesküdjenek a haza szolgálatára.

Az eskü szövegét Papp Eszter közkatona mondta elő határozott hangon, és tizenöt torokból zengett a szó. Szükségük is van arra, hogy kemények és határozottak legyenek, ezt Grécs György, a Repülőbázis törzsfőnöke, megbízott bázisparancsnoka is kiemelte beszéde során:

- Nem lesz könnyű az útjuk, és csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik, és derekasan helytállnak. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik, és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak. Ez a legnagyobb kihívás, amiért érdemes végigmenni a választott úton – mondta Grécs György. A törzsfőnök kiemelte, a ma szolgálatra felesküdött katonák egy új rendszerben lettek tagjai a Magyar Honvédség közösségének, melynek köszönhetően az életpályarendszer kiszámíthatóvá, tervezhetővé tette katonai pályafutásukat, méltóbban megbecsülve anyagiakban is azt a haza iránt tett elkötelezettséget, amelyet az imént mondtak el.

- Mai esküjükhöz hűen, mindig legyenek méltók a társadalom bizalmára és elismerésére. Megalkuvást nem tűrve őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a Magyar Honvédség becsületét! Ehhez a nemes feladathoz kívánok Önöknek sok sikert, erőt, egészséget és katonaszerencsét – zárta beszédét Grécs György, majd a fiatalok lazítottak kicsit, és elvegyültek büszke és meghatott családjaik, barátaik társaságában.

Holnap új időszámítás kezdődik tizenhat fiatal életében, akik igen különleges pályát választottak. Olyan utat választottak, ahol csak remélni lehet, hogy soha nem lesz szükségük minden tudásuk, tapasztalatuk, elkötelezettségük és elszántságuk felhasználására.

Kecskemét percről percre

Élő adás