2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Katonai eskü a Kecskeméti Repülőbázison - VIDEÓVAL

Huszonkét katona tett esküt és kötelezte el magát a haza védelme iránt pénteken a Kecskeméti Repülőbázison. Az újoncok a mai esemény után visszatérnek a bázisra, mely delegálta őket az 5+1 hetes kiképzésre.

Április 3-án indult a 22 fős újoncállomány kiképzése, másfél hónap után, ma délelőtt a katonai eskütéllel ért véget. A frissen kiképzett katonák az ország függetlenségének, az állampolgárok jogainak és szabadságának megvédésére kötelezték el magukat. Az eskü szövegét Németh Norbert hadnagy mondta elő társainak, majd az összegyűlteket Grécs György ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis törzsfőnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, a ma esküt tett újoncok egy új rendszerben lettek tagjai a Magyar Honvédség családjának. A megvalósult életpálya-rendszer ugyanis kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi katonai pályafutásukat, méltóbban megbecsülve őket anyagiakban is.

- Azonban mindezzel együtt sem lesz könnyű az az út, amelyre most katonaként ráléptek. Csak akkor érdemes végigmenni rajta, ha komolyan veszik, és derekasan helytállnak. Ezzel tartoznak hazájuknak, amelynek védelmére felesküdtek, tartoznak a Magyar Honvédség közösségének, amelynek egyenruháját viselik, és mindenekelőtt tartoznak önmaguknak. Ez egy nagy, de nemes kihívás, amiért érdemes végigmenni a választott úton. Tegyenek meg mindent azért, hogy önmaguk és katonaközösségük bármilyen helyzetben kész és képes legyen a Magyar Honvédség küldetésének teljesítésére – mondta köszöntőjében Grécs György ezredes, akit Hankóczi Gergely alezredes, református tábori lelkész követett, hogy elmondja áldását a katonákra.

Az újoncok, akik között a legfiatalabb a 21, a legidősebb 48 éves, a kecskeméti mellett Debrecen, Szolnok, Hódmezővásárhely, Szentes bázisról érkeztek, és a kiképzés végén oda is térnek vissza. A honvédek a kiképzés során elsajátították a katonai alapismereteket, felkészültek az alapvető harci feladatokra és arra, hogy bázisukhoz csatlakozva végre tudják hajtani az adott alakulat szakterületeinek a feladatait.

Boldizsár Zoltán őrnagy, kiképzés főtiszt elmondta, a katonai pálya egyre népszerűbb a fiatalkorosztály körében, de az idősebb korosztály számára is vonzó. A mai napon esküt tettek közül a legfiatalabb 21, a legidősebb 48 éves, a utóbbi is nagyon jól teljesítette a kiképzési feladatokat.

- A fizikális felmérés és felkészítés meghatározott ütemterv szerint működik. A legelső napokban a jelentkezők orvosi vizsgálatokon vesznek részt, majd következik a fizikai állapot felmérése. Utóbbihoz alakítják a következő időszakban a fizikai állapot szintjének emelését. Az újoncoknak el kell érni azt a fizikai állapotot, amikor már látható rajtuk a fejlődés. Tehát a kiképzési állományon múlik, hogy milyen fizikai állapotban fogjuk őket az 5+1 hetes kiképzés után kiengedni. Ez egy folyamatos fizikai és mentális terhelést jelent számukra – mondta Boldizsár Zoltán őrnagy. Kiemelte: - El kell érnünk, hogy az újoncok mindenképpen a katonai szabályoknak megfelelően éljenek, elsajátítsák a katonai alapismereteket, felkészüljenek az alapvető harci feladatokra, illetve a illetve arra, hogy alakulatukhoz csatlakozva végre tudják hajtani az ott működő szakterületek feladatait.

Megtudtuk, kicsi ugyan a lemorzsolódás, de vannak, akik ezt a fajta terhelést nem tudják elviselni. A legnagyobb nehézséget számukra nem a kiképzés vagy a kiképzők jelentik, hanem a szigorúan kötött napirend. Azt, hogy az 5:30-as ébresztő után 21:30-ig alakulatuk határozza meg az idejüket, van, aki mentálisan nem tudja feldolgozni.

Aki viszont végig csinálta a másfél hónapos kiképzést elindult az úton, melyért mindannyian hálásak lehetünk: ez pedig a haza védelme, nyugodt éjszakáink záloga.

Élő adás