2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Lion Effort 2018 - Tizenhat Gripen is repült Kecskemét felett

Az első, 2009-es gyakorlat után 2018-ban ismét a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ad otthont a szeptember 24. és október 4. között megrendezett Lion Effort elnevezésű többnemzeti repülő harcászati gyakorlatnak. Ma (kedden) a sajtó képviselőit és a fotósokat fogadták a Kecskeméti Repülőbázison.

Hat ország 40 pilótája16 repülőgéppel, napi 3  repüléssel. Ez a "Lion Effort 2018" elnevezésű többnemzeti repülő harcászati gyakorlat, mely során különböző nemzetek Gripen pilótái szállnak fel, hogy szeptember 24. és október 4. között különféle feladatokat végrehajtva gyakorlatozzanak, és megosszák a tapasztalatokat. A gyarkolatban résztvevő, Gripent használó országok pilótái már a repülést megelőző napon, négy órában, felkészülnek, majd következő nap felszállnak, éa leszállás után 3 órát töltenek azzal, hogy kielemzik a tapasztaltakat. Ez az elemzés a legfontosabb része a gyakorlatnak, ugyanis ennek köszönhetően tudják megosztani a tapasztalatokat, majd a későbbiekben felhasználni azokat. 

A Svéd Királyi Légierő 8, a cseh légierő 4, a Magyar Honvédség 6 JAS-39 Gripennel képviseltette magát, míg a távoli országok, a dél-afrikai, a brazil Légierő és a Thai Királyi Légierő a nagy távolság miatt nem repülőgépekkel ékeztek, így megfigyelőként vettek részt a gyakorlatban.

- Egy ilyen jellegű mindig fontos az, hogy nemzetközi közösségben hol találjuk magunkat. Ezért jó, hogy együtt tudunk gyakorlatozni azokkal, akik a NATO tagjai, de olyanokkal is, akik a szövetségen kívüliek, így meg tudunk osztani egymással bizonyos információkat, melyeknek köszönhetően a későbbiekben fejlődni tudunk - mondta Ugrik Csaba dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, bázisparancsnoka.

A LION EFFORT gyakorlatokat három éves ciklusokban szervezik meg. 2009-ben Kecskemét, 2012-ben Svédország, majd 2015-ben Csehország adott otthont a gyakorlatnak. Az idén, negyedik alkalommal ismét Kecskemét látja el a vendéglátó szerepkörét.

A feladatokról:

Legfontosabbak a nagy nemzetközi kötelékben végrehajtott komplex feladatok, melyek során a repülőgépek levegő-levegő és levegő föld képességeit is kihasználják. Mindezt egy fiktív konfliktust szimuláló helyzetben hajtják végre, ami megköveteli, hogy a feladatra való felkészülés is nemzetközi környezetben, komplex módon történjen.

Fotók: Berta László

Élő adás