2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Pápára költöztek a kecskeméti Gripenek

Ahogy az megírtuk, a készenléti szolgálatot is ellátó Gripenek május 7-től Pápán állomásoznak. Spotterünk, Berta László ott volt Pápán, amikor a vadászgépek megérkeztek ideiglenes állomáshelyükre. 

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról a Gripenek május 7-én és május 8-án települtek át Pápára. A készültségi szolgálatot ellátó géppár úgynevezett gyakorló, azaz „TANGO” riasztás keretében hagyták el a kecskeméti bázist, majd ezt követően Pápán kezdi meg a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálatot.

A feladatok Pápán történő ellátáshoz szükséges technikai eszközök szállítása közúton és vasúton történik, ezért az 52-es és a 8-as számú főutakon május 6. és 8. közötti időszakban, május 10-én, valamint 13-án megnövekedett forgalomra számíthatnak az arra közlekedők.

- Tartósan repülni nem lehet, csak helikopteres forgalom lesz Kecskeméten, azonban a készenléti szolgálatot teljesítenünk kell. A Magyarország és Szlovénia feletti fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot a Gripenek Pápáról fogják ellátni, emellett nemrég a Baltikumba is kiköltözött négy hónapra egy kontingens. Ők a balti országok légvédelméért felelnek” – tudta meg a jetfly.hu Kilián Nándor dandártábornoktól.

A Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnemi szemlélője a kecskeméti infrastruktúra fejlesztéséről is beszámolt. A NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében az elkövetkező időszakban a kecskeméti repülőbázis fel- és leszállópályáját, valamint a hozzá kapcsolódó gurulóutakat is modernizálják.

Újrabetonozzák a futópálya felületét, új fénytechnikai berendezések és új apronok – a repülőgépek parkolási helyéül szolgáló nagy betonfelület, ahol az utaskiszolgálás és a repülőgépkiszolgálás legjelentősebb részei folynak, illetve ehhez kapcsolódnak az utasterminálok – is létesülnek majd.

Korábbi cikkünk:

Átvezénylik a Gripeneket Kecskemétről

Élő adás