2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Rendhagyó éleslövészeten a Gripenek

Negyedik alkalommal vesznek részt a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászrepülőgépei „Légi Fölény” elnevezésű éleslövészeti gyakorlaton. A „Légi Fölény 2018” az eddigiekhez hasonlóan Svédországban kerül megrendezésre június 7-21 között, azonban igazi mérföldkőnek számít tekintettel arra, hogy a levegő-levegő feladatokon túl, Gripennel először kerül sor levegő-föld élesfegyverzet alkalmazására.

A Magyar Honvédség Gripenjei és a kijelölt, közel hatvan fős állomány, június 7-én települtek ki az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterének repülőterére, az északi sarkkörtől alig 100 kilométerre található Vidselbe. A pénteki nap a precíz, mindenre kiterjedő tervezéssel és a repülőgépek műszaki előkészítésével telt, ezt követően június 11-én megkezdődött az éles végrehajtás. Az első két napon levegő-levegő gépágyú- valamint rakétalövészet került végrehajtásra.

 A gépágyú lövészet során a pilóták a Saab Special Aviation Operations által üzemeltetett Learjet 35 típusú repülőgép által vontatott célzsákra lőttek. Ebben egy speciális akusztikus érzékelő egység van elhelyezve, ami tízméteres sugáron belül lehetővé teszi annak meghatározását, hogy milyen közel és milyen irányban haladnak el a Gripen Mauser gépágyújának 27 milliméteres lövedékei. A pilóták felváltva jobbról, majd balról a célzsákra fordulva tüzeltek, rövid sorozatokkal (egyenként 10 lövedék), különös figyelmet fordítva arra, hogy a tűzmegnyitás vonala a vontatógép irányszögéhez képest legalább tíz fokkal eltérjen, így véletlenül se veszélyeztessék a vontatógépet és annak személyzetét.

A levegő-levegő rakétalövészet AIM-9L típusú Sidewinder rakétákkal zajlott. Hétfőn összesen négy bal külső szárnyvégi indítóberendezésre függesztett rakétát lőttek el a feladatra kijelölt hajózók. A célokat ezúttal a reptér melletti elzárt területről indított robotrepülőgép által vontatott infrafáklyák képezték. A drón egy meghatározott helyen körözött, ahová egymás után vezették ki a Gripeneket, melyek egy bal fordulót követően 1200 méteres magasságon indították rakétáikat.

Leszállás után a műszakiak átadták az indított Sidewinder rakéta repülőgépen  maradt darabját, a kábelcsonkot azaz a „csörgőkígyó farkát” a feladatot végrehajtó vadászpilótának.

Mint ahogy otthoni környezetben már megszokott, minden nap végén repülés utáni eligazítást illetőleg kiértékelést tartottak, ami egyik legfontosabb része, egyben záloga a sikeres feladat végrehajtásnak. Az eligazítás célja, hogy mindenki megismerhesse a pozitív és a negatív egyéni tapasztalatokat, az esetlegesen elkövetett hibákat és levonja a megfelelő tanulságot a szakmai fejlődés és a repülésbiztonság érdekében.

Az első két nap mérlegét tekintve, minden tökéletesen az előzetes terv szerint zajlott. Úgy a svéd fél, mint Ugrik Csaba dandártábornok, a kitelepült magyar kontingens parancsnoka, jóra értékelte a feladatok végrehajtását, elismerését fejezte ki mind a hajózó mind a műszaki állomány szakmai munkáját illetően és külön gratulált azoknak az ifjú pilótáknak, akik először hajtottak végre éleslövészetet.

Más repülési feladatokhoz hasonlóan, az éleslövészetek is részei annak a soha véget nem érő tanulási folyamatnak, melynek célja Magyarország légtérvédelmének legmagasabb szakmai színvonalon történő biztosítása!

Szöveg: Tóth Róbert hadnagy
Fotók: Dr. Toperczer István alezredes

(Forrás: mh59.hu)

Élő adás