2021. Május 6. Csütörtök  Ivett

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Magas árakkal indította az évet a kecskeméti lakáspiac

Bár már 2019 végén országszerte mérséklődött a lakáspiac eszeveszett ütemű drágulása, sőt néhol áresés is felfedezhető volt, mégis magasak még az átlagos négyzetméter árak. Kecskeméten egy téglalakás egyetlen négyzetméteréért csaknem fél millió forintot kérnek el. A panelek persze valamivel olcsóbbak, de még mindig elég borsos áron érhetőek el a vásárlók számára - derül ki az Ingatlannet elemzéséből.

 

Fél millió forint egyetlen négyzetméterért?

Ha valaki Kecskeméten szeretne téglalakást vásárolni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az Ingatlannet.hu 2021 januárjára és februárjára vonatkozó statisztikai adatai azt mutatják, hogy egy négyzetméter 490 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron mozog a piacon. Így például egy 50 m² alapterületű téglaépítéses lakást átlagosan 24,5 millió forintért hirdettek meg az eladók.

Bács-Kiskun megye nagyobb városai közül Kecskeméten legdrágábbak a téglalakások, így például Baján, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason is barátságosabbak a négyzetméter árak. Baján az idei év elején egy négyzetméter a 300 ezer forintot közelítette meg. Kiskunhalason is csak 230-240 ezer Ft/m²-es átlagár jellemezte a téglalakásokat. Kiskunfélegyházán viszont februárban már 350 ezer forintra szökött ezen lakóingatlan-típusok átlagára.

 

Kecskeméten a panelek is drágák

Habár Kecskeméten a panelekhez sokkal alacsonyabb áron lehet hozzájutni, mint a téglalakásokhoz, még így drágának mondhatók. Eladási áruk átlagosan 400 ezer Ft/m² volt az idei év első hónapjában, a másodikban pedig lecsökkent 390 ezer Ft/m²-re.

Csakúgy, mint a téglalakások esetében, a környező települések panelei sem kifejezetten olcsók, de sokkal olcsóbbak, mint kecskeméti társaik. Majdnem fele annyi összeget kellett letenni az asztalra idén januárban azoknak, akik Baján vagy Kiskunhalason nézelődnek panellakás után. Kiskunfélegyházán pedig ekkor átlagosan 260 ezer forintot kértek el a panelek egyetlen négyzetméteréért.

Érdemes most albérletet választani?

A magas lakáspiaci árak láttán a vásárlók elgondolkozhatnak a kiváráson, azonban az albérlet nem feltétlenül a legjobb választás. Az igaz, hogy az elmúlt egy évben szabályosan zuhanásnak indultak a bérleti díjak, de az alacsony árak nem örökre maradnak. Amennyiben feloldják a korlátozásokat és beindul a turizmus, biztosan áremelkedésnek lehetünk majd tanúi a kiadó lakások piacán. Ráadásul, ha az iskolák is megnyitják a kapuikat, akkor ennek még nagyobb valószínűséget adhatunk.

Az, hogy mekkora lesz a drágulás mértéke, nem lehet tudni, de már most megmutatkoznak a jelei, a szakértők is stagnálásra számítanak a közeljövőben.  A lakáspiacon sem várhatunk árcsökkenést, itt is inkább a szinten tartás lehet jellemző. Tehát azoknak, akik jelenleg albérletben laknak, de lakásvásárláson gondolkoznak, jobban járnak, ha lassan komolyabb lépéseket tesznek a saját otthon felé.

 

Ingatlannet.hu

Kapcsolódó cikkeink:

https://hiros.hu/penz/ingatlan/nagyutemu-dragulas-a-csaladi-hazak-piacan

https://hiros.hu/penz/ingatlan/igy-valtoztak-az-ingatlanarak-2020-ban-kecskemeten

 

Élő adás