2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét 650 - Bemutatták a Forrás folyóirat különszámát

Bemutatták a Forrás folyóirat nyári számát, amelynek témája a 650 éves város. A júliust és augusztust összefoglaló dupla lapszám nem monografikus igénnyel született, de a benne található helytörténeti írások egymás után olvasva mégis koherens képet mutatnak a városról.

A 650 éves város történetét járja körül a legújabb Forrás különszám. A két nyári hónapot összefoglaló dupla számot ma délután mutatták be a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester az eseményen kiemelte: a kötet tanulságos írások gyűjteménye, amelyeket tanítani lehetne az oktatási intézményekben.

Köszöntötték a jelenlévő szerzőket, majd Füzi László irodalomtörténész-főszerkesztő és Rigó Róbert történész-vendégszerkesztő a lapszám két szerzőjével, Gyáni Gábor és Iványosi-Szabó Tibor történészekkel beszélgetett. Gyáni Gábor szövegében elméleti megközelítésben vizsgálja a helytörténet és az akadémiai történetírás hierarchikus viszonyát. Iványosi-Szabó Tibor négy és fél évtizede foglalkozik elmélyülten a Homokhátság, megyénk és Kecskemét írott emlékeinek gondozásával, gyarapításával és múltjával.

Az új Forrásban több mint ezeroldalnyi terjedelmű kutatatási eredményeinek kivonata jelent meg. A kötetben fontos szerepet kapnak Kecskemétről elszármazott helytörténeti kutatók, akiknek látásmódja azért is érdekes, mert egyszerre szemlélik a várost külső szemmel és bennfentesként.

Élő adás