2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az „arany homok” költőjének avattak emléktáblát

A költő szellemiségének szabadságáért állított péntek délután emléktáblát a Sántha György Emlékkör és a Hotel Aranyhomok a szálloda oldalfalán. Balanyi Károly zománcművész alkotását Kis János evangélikus lelkész áldotta meg, Sántha György munkásságát dr. Turai Kamil esztéta méltatta.

Kecskemét egyetlen európai rangú költőjének állítottak péntek délután emléket az Aranyhomok szálloda falán. Sántha György arcképe ezentúl Balanyi Károly zománcművész alkotásáról köszön vissza az arra járókra. Az emléktáblát a Sántha György Emlékkör alapítója, Benkő Irén, valamint dr. Nagyné dr. Fehér Irén, a költő életrajzának kutatója leplezte le, és Kis János evangélikus lelkész áldotta meg. A költői életmű jelentőségét dr. Turai G. Kamil esztéta méltatta, és szót kapott Szabó György Róbert jakabszállási polgármester és Gömöri Ferenc, a nevét a költő ötlete nyomán kapó Aranyhomok szálloda tulajdonosa is.A megemlékezés módját Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke is üdvözölte, és egyúttal azt is javasolta, hogy a helyi oktatásban próbáljanak helyet szorítani Sántha György versei tanításának.

Sántha György 1888-ban született Kecskeméten, és ugyanitt halt meg 1974-ben. Egyetemi tanulmányait Budapest mellett Bernben, Párizsban és Berlinben végezte, filozófiából doktorált. Középiskolai magyar–német–francia szakos tanárként dolgozott; a kecskeméti Katona József Társaság főtitkára, majd ügyvezető elnöke volt. A jakabszállási kúrián tartott irodalmi összejövetelein mások mellett Tamási Áron, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula és Németh László fordultak meg. A népi írók köréhez tartozott, versei a Hétben, a Nyugatban, a Kelet Népében jelentek meg. 2001-ben Posztumusz Pilinszky-díjat, 2004-ben posztumusz Kecskemét díszpolgára címet kapott.

A baráti kört 2012-ben a költő lányának, Sántha Mariannának, Marica néninek az ösztönzésére, Sántha György megunhatatlan, léleksimogató költészetének szélesebb körű megismertetése végett alapította Benkő Irén.

Élő adás