2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméten is bemutatták Háy János legújabb regényét

Telt ház előtt mutatták be Háy János író Mamikám című legújabb regényét a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Kápolna utcai előadótermében. A József Attila-díjas íróval Pál Sándor Attila költő, a Forrás szerkesztője beszélgetett.

Könyvbemutatót rendezett a Forrás szerkesztősége a lapban 1994 óta publikáló Háy János József Attila díjas író számára. A szerző termékeny időszakát éli. A járvány idején, 2020-ban jelent meg a Ne haragudj, véletlen volt című karanténnapló. A felső tízezer léthelyzetére mutat rá az ugyancsak 2020-as, A cégvezető című regény, amelynek a most megjelent, Mamikám című kötet épp az ellenpontja. A főhőse, narrátora egy 30 éves cigány nő, aki súlyos szeretet-deficitben szenved, édesanyja soha nem törődött vele, a környezete pedig, mint ebben az osztályban általában, erőszakos és könyörtelen. Így találja meg az idős nőt, Mamikát, aki támogatottjához hasonlóan szeretethiányban szenved, és előítéletek nélkül felkarolja, mi több, finoman irányítja is őt. 

Háy, aki a regény ábrázolta környezetet jól ismeri gyerekkorából, önálló nyelvet is alkotott műve megírásához. A Mamikám csupa olyan kérdést boncolgat a mélyszegénységben élő alsó osztály százezreinek életéről, amelyről eddig nem sokat beszélt a hazai próza, Borbély Szilárd, Tarr Sándor vagy a fiatal Juhász Tibor kivételével. A Mamikámat egyformán jól fogadta a szakmai közvélemény és a közönség is. Vitákat is generált, de egy alapos vita, a közös gondolkodás a regény felvetései alapján mindenkinek kapóra jöhet. A könyvbemutatóról bővebben szólunk a jövő heti Múzsa magazinban, ahol interjút láthatnak Háy Jánossal és Pál Sándor Attilával is.

Élő adás