2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Mini-könyvtárból "kölcsönözhetjük" az olvasmányokat a Vacsi közben

Végre Kecskemétre is elérkezett az a trend, miszerint olvasmányainkat nem csupán a megszokott bibliotékákból, hanem mini-könyvtárakból, úgynevezett nyitott könyvespolcokról is "kölcsönözhetjük". A Vacsi közben egy buszmegállóban tette ezt lehetővé néhány olvasni kedvelő fiatal.

Egy Nyugat-Európában már hosszú évek óta működő rendszert hozott el néhány fiatal Kecskemétre. Ezen a hétvégén ugyanis már bárki elveheti a számára legkedvesebb, legérdekesebbnek ígérkező könyvet a nyitott könyvespolcról, ami nem máshol kapott helyet, mint egy Vacsi közi buszmegállóban. A kezdeményezésről Falusi Norbert mesélt szerkesztőségünknek, aki szintén részt vett az ötlet megvalósításában.

Németországban 1991-ben alakították ki az első ilyen mini-könyvtárat, de már Magyarországon is vannak követői: Budapesten, de néhány kisebb városban is találkozhatunk ilyesfajta könyvespolcokkal. 

Falusi Norbert elárulta: már a tavalyi évben tervezgettek, de csak idén került sor a megvalósításra. Az eredeti terv szerint a belvárosban, méghozzá a Rákóczi úton alakítottak volna ki egy mini-könyvtárat. Mivel az több időt igényelt volna, és szerették volna felgyorsítani a folyamatot, ezért döntöttek úgy, hogy az első ilyen nyitott könyvespolcot a Nagy Lajos király körúti buszmegállóba helyezik. Azt is hozzátette azonban, hogy a jövőben a központban is szeretnének egyet kialakítani, mely mind minőségében, mind formailag méltó lesz a város képéhez.

A Vacsi közi könyvespolcon körülbelül 100 könyv tárolására alkalmas hely áll a lakosság rendelkezésére, ezért külön felhívták a figyelmet arra, hogy ez a buszmegálló nem könyvlerakat.

Fontos, hogy ugyan nem kötelező, de akkor lehet leginkább működőképes rendszert kialakítani, ha az elvett, "kikölcsönzött" olvasmányok helyére viszünk egy sajátot. Természetesen egyéb módon is próbálják majd fenntartani a megfelelő kínálatot, már most rengeteg felajánlás érkezett (nem csupán könyvből, hanem új polc kialakítására is).

A már elkészült könyvtárat is magánemberek valósították meg, Falusi Norbert pedig hozzátette: aki érez magában kedvet, nyugodtan csatlakozhat a kezdeményezéshez, hogy szebbé tehesse a város az irodalom szerelmeseit.

Élő adás