2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szerzői estet tartott Szokolay Zoltán költő

Szokolay Zoltán tartott szerzői estet szombaton a Hírös Agóra Kulturális Központban a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre szervezésében. A költő műveihez először bevezetőt mondott Dr. Turai G. Kamil esztéta.

Szokolay Zoltánra nagyon korán, ifjúkorában figyelt fel a szakma, ugyanis az ,, avatott költőiség" sugárzott a lényéből - fogalmazott az esztéta. Sokan nem tudják, hogy a költő nagybátyja Szokolay Sándor zeneszerző.

,,Zoliban is ott izzik-bujkál az a színtiszta szimfonikus zene. Nem tud hamis hangot fogni, valamiféle belső szellemi mérleg ösztönösen tévedhetetlenné varázsolja a sorait" - mondta Dr. Turai G. Kamil.

A költő óriási magaslatokat és mélységeket élt át pályája és élete során. A szónok szavaival élve ,,megélte és belakta a 20. század minden egyéni és társadalmi poklát." Olyan bűnöket kentek rá, amelyeket nem követett el. Gyermekéért harcolt, és ezt az - idézőjeles - gyengeségét, gyengéjét ki tudták használni a hivatásos besúgók.

A bevezető után a költő előadta verseit, amelyeket elhozott a találkozóra.

Szokolay Zoltán (Hódmezővásárhely, 1956. szeptember 9. –) író, költő, műfordító, versmondó-, előadóművész, politikus, országgyűlési képviselő. Édesapja dr. Szokolay Károly (1929–2000) műfordító, az irodalomtudományok kandidátusa, édesanyja Lénárt Éva (1934–1999) mentőszolgálati dolgozó. Gyermekei: Eszter (1984), Domokos (1989). Első műve: Az élő hal (1982) verseskötet. Irodalmi díjai: Hidas Antal-jutalom (1985), SZOT-ösztöndíj (1986/87)

Élő adás