2019. Október 19. Szombat  Nándor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Temesi Ferenc könyvbemutatója a Katona József Könyvtárban

A Kossuth-díjas Temesi Ferenc 2018-ban megjelent szerelmes regényét, a 49/49-et mutatták be a Scolar Kiadó szervezésében a Bács-Kisun Megyei Katona József Könyvtárban.

Temesi Ferenc a legendás Por című szótárregénnyel tört be a magyar irodalomba 1986-ban. Számos további fontos mű, a Pest, a Híd és a Bartók utána szerző a 70. életéve felé közeledve megírta a 2010-es évek egyik legnagyobb feltűnést keltő magyar regényét, a 49/49-et.

Joggal nevezhetnénk a művet szerelmes regénynek, de a könyv sokkal több ennél: Nemzedékregény, korregény, családregény, énregény: egy nagy generáció regénye.

Közel fél évszázad telt el azóta, hogy Ilona és Márk gimnazistaként egymásba szerettek, majd elsodródtak egymástól. Életük delén túl – megannyi csalódás, veszteség, kapcsolati válság, betegség és fájdalom után – hatvan felett ismét összefonódik a sorsuk...
Temesi mindig is vonzódott a számmisztikához. A Por című szótárregény 666 szócikkből áll, a 49/49 kétszer 49 fejezetből. A 49-es szám egyben utalás a két főhős születési dátumára, és a buddhista Bardo köztes létet kifejező számára is.


A könyvbemutató, amelyet Füzi László irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője vezetett, a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának támogatásával valósult meg, a Scolar Kiadót képviselő Illés Andrea szerkesztő közreműködésével.

Élő adás