2019. December 15.   Valér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ammóniaszivárgás volt a baromfifeldolgozó üzemben

Nagy valószínűség szerint ammóniaszivárgás miatt kellett kiüríteni a kecskeméti Gallfood Kft. Ceglédi úti telephelyét. Szerdán este és ma reggel is a gyár elé evakuálták a dolgozókat, míg a katasztrófavédelem munkatársai vegyvédelmi ruhában dolgoztak.

Kellemetlen, erős szagra és vonuló tűzoltókra lettek figyelmesek szerda délután a ceglédi úti vasúti átjáró közelében élők.  A Gallfood Kft. telephelyén a hűtéshez használt ammónia szivárgott ki a csövekből egy műszaki hiba miatt. 

Szerdán a mentők és a katasztrófavédelmi szakemberek is a helyszínre vonultak, miután bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy szúrós szagot éreznek a ceglédi út környékén. A tűzoltók vegyvédelmi ruhában igyekeztek megszüntetni a szivárgást a Gallfood Kft. telephelyén, ahonnan a bűz szivárgott. Ebben a cég szakemberei és specialistái is segítettek. Bár az ammónia nagy koncentrációban rendkívül veszélyes gáz, mint utólag kiderült senki nem sérült meg az üzemi balesetben. A Kft. telephelyén kívül a lakosok nem voltak veszélyben.

A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végzett az üzem területén kívül több ponton is. A mérések azt mutatták, hogy az egészségügyi határértéket meghaladó veszélyes anyag nem került a levegőbe. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

Mint megtudtuk, hasonló esetekben a katasztrófavédelem szakemberei azonnal megvizsgálják, hogy a lakosságra veszélyes-e a szabadba jutott vegyi anyag. Amennyiben igen, haladéktalanul intézkednek. A tűzoltók jelenleg már csak a károk helyreállítását felügyelik a cég területén, és a munkálatok végéig jelen lesznek. Levélben megkerestük a cég vezetőségét, ám kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Az ammónia színtelen, igen erősen irritáló, bázikus kémhatású gáz, amely a szerves anyagok bakteriális lebomlásából származik. Hajlamos nagy mértékben felhalmozódni a mesterséges fűtéssel és szellőztetéssel ellátott baromfiólakban. Mivel az ammónia vízoldékony, porszemcsékhez, az alomanyagokhoz csakúgy kötődik, mint a nyálkahártyához. Az ammónia mérgezés kötőhártyagyulladást, köhögést, tüsszögést és légzésbénulást okozhat. 

 

Élő adás