2019. December 15.   Valér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Igazi álom: tűzoltókká válhattak a fiatalok

Nagy álma válhatott ma valóra sok fiatalnak a Kecskeméti Vadaskert előtti parkban: közel száz diák próbálhatta ki, milyen is a tűzoltók élete. A katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen nemcsak elméleti, hanem gyakorlati feladatok is várták a legügyesebbeket.

Nem volt könnyű dolga ma azoknak a fiatalok, akik részt vettek a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen. A Kecskeméti Tűzoltó parancsnokság helyi fordulóján közel száz gyerek mérte össze tudását. Volt olyan feladat, ahol vegyvédelmi ruhában kellett összeszedni plüssmaci tetemeket. De volt például homokzsák pakolás, puttonyfecskendő használat, újraélesztés, vízsugárral való célba lövés és még gyepsí is.

A diákok elmondták, hogy ezzel a versennyel érzik leginkább azt, hogy mi is az a csapatmunka, és most már azt is látják, hogy milyen nehéz a tűzoltók életet. A fiataloknak nem csak gyakorlati, hanem elméleti feladatokat is végre kellett hajtaniuk.

- A gyerekeknek a megtanult és megszerezett ismereteiket nem csak a közvetlen környezetükben, otthon, az iskolában, illetve a családi életben használhatják, hanem hosszabb távon is hasznukra válhatnak. Ugyanis olyan ismereteket szereznek meg, amelyekkel az iskolákban nem találkoznak. Igyekszünk kijutni iskolákba, veszélyhelyzeti ismereteket tanítsunk a gyerekeknek, ugyanis, ha megelőznek egy bajt, anyagi javakat, vagy akár életet is menthetnek vele - mondta Kis-Juhász Zsolt, polgárvédelmi felügyelő.

A mai vetélkedőn 19 csapat szállt ringbe, 12 általános és 7 középiskolás csoport. A helyi fordulók után a megyei versenyre mennek a fiatalok, akik, ha jól szerepelnek, akkor az országos megmérettetésen képviselhetik majd megyénket.

 

Élő adás