2019. December 15.   Valér

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Özönvíz után Kecskeméten - Videóval

Soha nem látott özönvíz öntötte el Petőfivárost vasárnap este, de Kecskemét többi része is kapott rendesen az égi áldásból. Negyed órán belül 48-55 milliméternyi eső zúdult a városra, a csapadékvíz-elvezető rendszerek keményen dolgoztak, de ez a mennyiség meghaladta a kapacitásukat.

Ahogyan azt korábban írtuk, negyed órán belül 48-55 milliméternyi eső zúdult Kecskemétre vasárnap este. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetett a nagy mennyiségű csapadékra, igen pontosan belőtték a vihar érkezésének időpontját is, de amit a kecskemétiek a nyakukba kaptak, arra senki nem számított. Különösen nem arra, hogy néhány utca hömpölygő folyóvá változik. Az emberek derékig, az autók ablaküvegig merültek a vízbe, miközben csónakok helyett szemeteszsákok úsztak annak tetején. A szemét sok helyen eltorlaszolta a lefolyók rácsait, így a víz sok helyen még csak a csatornákig sem jutott el.

Hegedűs László, a BÁCSVÍZ Zrt. csatornahálózati üzemvezetőjétől megtudtuk, hiába is jutott volna el, ami elérte a csatornát, az is több volt a soknál. Ugyanis a csapadékvíz-elvezető rendszerek kapacitása is véges, rendkívül rövid időn belül lezúduló hatalmas csapadék meghaladja azok kapacitását. A vasárnap este folyamán a cég folyamatos kapcsolatban volt a katasztrófavédelem szakembereivel, segítve egymás munkáját. Utóbbiak pedig, mondta el a Hírös.hu-nak Varjas László szóvivő, 74 helyre vonultak ki vasárnap este 22:30-ig. Mivel a szél nem volt jelentős, ágtörésekkel, fakidőlésekkel nem volt dolguk, volt viszont rengeteg munka az elárasztott pincékben, utcákban.

Varjas László elmondta, éjfél után 1-2 órával 10 alá csökkent az esetek száma. Ez annak köszönhető, hogy a szakemberek megoldották a problémákat, ami ekkor már több helyen a bejelentőknek is sikerült.

Hétfőn is érkezik még hozzájuk egy-egy jelzés, ez jellemzően azoktól jön, akik ma találkoztak a problémával (nem voltak este otthon, nem mentek le a pincébe, garázsba…)

A BÁCSVÍZ Zrt. szakemberei ma (hétfőn) átellenőrizték a csatornahálózatokat, az átemelőket, minden rendben működik. Utólagos fertőtlenítésre a felmérések alapján nem volt sehol szükség, olyan nagy víztömeggel keveredhetett egyes helyeken a szennyvíz. Persze, amennyiben van szennyezett terület, és a helyzet indokolja, a BÁCSVÍZ Zrt. ezeken a közterületeken elvégzi a szükséges fertőtlenítést.

A szakemberek felhívják a figyelmet, ők mindent megtesznek normális működés és az elhárítás érdekében, de a mostanában egyre gyakoribb extrém időjárási körülményekre a lakosságnak is fel kell készülnie!

Élő adás