2021. Április 12. Hétfő  Gyula

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

300 tonnányi illegális szemetet szállíttat el egy kecskeméti gazda

300 tonnányi szemétre talált egy kecskeméti gazda a földjeit övező kiserdőben. Bár nem lett volna kötelező, mégis saját költségén, közel egymillió forint ráfordításával szállította el a szeméthegyet. Az önkormányzat további több mint fél millió forintos szemétlerakási díjat engedett el az emberfeletti erővel dolgozó gazdának. Sajnos az ehhez hasonló illegális lerakatokból számtalan rejtőzhet még a hírös várost övező területeken.

Ma (szerda) több mint százszor fordult a markoló Kecskemét határában, a volt Matkói út kereszteződésétől mindössze pár száz méterre. A helyszínen Sárközi Lajos, a szemetes erdősáv melletti földek új tulajdonosa mesélt a KTV stábjának a gigászi munkáról, amit jelenleg is végeznek. Több mint félezer méteren kezdték el felszedni az eldobott szemetet. Mint elmondta: autóalkatrészek, hűtők, gumik, tévék, sitt, bontásból származó sitt, építési törmelék vegyesen borította a területet.

Az erdősávból segédmunkások hordják ki a szemetet, amit még szét is kell válogatni. Azt követően kerül a platóra az illegális hulladék. Csak az összegyűjtés és elszállítás egy millió forintjába kerül a gondos gazdának, aki saját bevallása szerint azért csinálja, mert nem bírta nézni a szeméthegyet.

Körülbelül 300 tonna szemetet szállítanak a szemétlerakóba, aminek az elhelyezése tonnánként 17 ezer forintba kerülne. Ez újabb fél millió forintba került volna, azonban Lajos segítséget kapott az önkormányzattól, így ezt a díjat elengedték a lerakóban. Ez az eset nem egyedi, és a szemetelés problémája komoly kihívás minden nagyvárosban.

– Megpróbáljuk a hulladékgazdálkodást egy modern átfogó rendszerben megreformálni – nyilatkozta az eset kapcsán Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. – Ebben segítségünkre van a kormányzat is, illetve különböző pályázati lehetőségek. Többször beszéltünk már róla, hogy ebben az évben érkezik minden háztartáshoz egy szelektív kuka, illetve egy lebomló hulladék tárolására alkalmas kuka. Az elhelyezésüket is próbáljuk rendezni, hogy ne legyen közterületen, és ne legyen turkálható.

Az alpolgármester hozzátette, a guberálók és az ingyen lomtalanítást végzők okozzák a legtöbb gondot. Ez nehezen megoldható probléma, de a legjobb, ha nem adjuk oda a szemetet a házalóknak, hiszen annak nagy része sohasem kerül a szeméttelepre. Mi magunk, polgárok is sokat tehetünk már azzal is, ha jelezzük az illegális szemét helyét a városrendészetnek. Fontos a szemléletformálás, ez pedig az iskolákban kezdődik, ahova szintén érkeznek majd szelektív kukák, így a gyerekek már ezek használata mellett nőhetnek fel.

Élő adás