2018. Október 21.   Orsolya

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A Kadafalvi Polgárőr Bállal kezdetét vette a 2018-as báli szezon

Vidám emberekkel telt meg szombat este a Kadafalvi Általános Iskola tornacsarnoka. A Kadafalvi-, a Ballószögi-, és a Helvéciai Polgárőr Egyesület jótékonysági bálját vacsora, zenés műsor, táncos mulatság és tombolasorsolás színesítette. A bevétel pedig a három egyesületet gazdagította.

Mindenki tudja, hogy nagyon sokat köszönhet a polgárőrök áldozatos munkájának. Ők azok, akik önként vállalják, hogy télen-nyáron, hóban, fagyban, rekkenő hőségben, főként, amikor mások épp megpihennek, alszanak pihe-puha ágyaikban segítségünkre  vannak. Védik tulajdonunkat, gyermekeink biztonságát, segítenek az időseknek, rászorulóknak, gyakran családjuknál is előrébb sorolják munkájukat. Ezt igazán nehéz megmagyarázni, a megoldás valahol a lelkükben lehet, ott belül. Az érzés, hogy segítsünk másoknak, másokon. Hogy visszakapják-e? Reméljük, igen!

A szombati este is erről szólt. Hogy összefogjanak ők maguk, a polgárőrök, és azok, aki szeretnék meghálálni áldozatos munkájukat, segíteni őket a továbbiakban. És Kadafalván ma (szombat) este úgy tűnt, igen sokan vannak így.

Az, hogy mindez az év első báljával volt összekapcsolva, már csak hab a tortán!

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Salacz László országgyűlési képviselő; Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere; Balogh Károly, Helvécia polgármestere; Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere; Duzmath György, Ballószög alpolgármestere és Somogyi Sándor, a polgárőrség megyei koordinátora.

A nyitóbeszédek sorát dr. Salacz László országgyűlési képviselő kedte. 

- 2017 novemberében a Magyar Országos Polgárőr Szövetség elindított egy fórumot, melynek nyitórendezvénye Kecskeméten volt. A szövetség elnöke, dr. Túrós András ezen a rendezvényen elmondta, hogy a polgárőrség életében az elmúlt hét év volt az aranykor. Ezt három tényezőre vezette vissza. Az egyik, hogy 2012-ben a polgárőrökre vonatkozó jogszabályt módosították, így a polgárőr egyesületek nyertek kizárólagos jogot, hogy a rendőrség mellett közterületen és külterületen intézkedjen. A fejlődés másik motorja az volt, hogy Magyarország Kormánya évi 1,1 milliárd forintot juttat országosan a polgárőröknek.  A harmadik tényező az önkormányzatok és a rendőrség támogatása a polgárőrök felé. Ez a stratégiai szövetség határozta meg ezt a példátlan fejlődést. Én még egy negyedik tényezőt is ide sorolnék:

a polgárőröknek azt az önfeláldozó, szabadidejüket nem kímélő munkáját, ami oda vezetett, hogy egy európai mércével mérve is példaértékű fejlődés valósulhatott meg

- mondta dr. Salacz László.

Mák Kornél alpolgármester elmondta, Kadafalván a tavalyi év óta működik önálló polgárőr egyesület, egy autó vásárlása után a 14-es körzet önkéntesei megkezdték a járőrözést. De ennek voltak előzményei is. Köszönetet mondott azoknak, aki munkájukkal és lelkesedésükkel hozzájárultak ahhoz, hogy mindez megtörténhetett. Ezt követően elmondta, hogyan is született  a mai esemény, melynek ugyan Kadafalva adott ma este helyet, de a másik két település is kivette részét a szervezésből.

- Kadafalva, Ballószög, Helvécia határosak egymással, és én csak megköszönni tudom az itt megjelent polgármester uraknak, alpolgármester úrnak, hogy számos ügyben összefogunk. Ugyanígy van ez a polgárőrködés területén is. Elindult egy közös együttműködés, időről-időre mind a három polgárőr egyesület - a rendőrséggel vállvetve - közös, összehangolt akciókat tart a települések közigazgatási területén. Ez kiegészül a hetényi polgárőr egyesülettel is. Felmerült a gondolat, hogy ne csak járőrözésben, de egy kötetlenebb együttlét lehetőségében is töltsük együtt az időt. Így született meg a polgárőr bál gondolata, aminek most Kadafalva adja az első helyszínt, majd utána évről-évre szeretnénk megszervezni Helvécián és Ballószögben is - emelte ki az alpolgármester. 

Somogyi Sándor, a polgárőrség megyei koordinátora köszönetet mondott a három település hozzáállásáért és kiemelkedő, egyedülálló munkájáért. Elmondta, az egymillió forintra, amit minden évben biztosítanak a három polgárőregyesületnek, az idén is számíthatnak. Hozátette, köszönet illeti a polgárőrök családjait is, hiszen csak az ő hozzáállásukkal és segítségükkel teljesíthető az, amit egy-egy polgárőr önként vállalt munkája során elvégez. Ezért is nagyon fontos, hogy a ma esti bál nem csupán egy polgárőr találkozó, hanem egy családos, közös kikapcsolódás is.

A nyitóbeszédek után következett a vacsora, majd a ballószögi Momentán Musical Csoport operett slágereivel hangolt a közönség a hajnalba nyúló táncos mulatságra.

 

Élő adás