2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A kecskeméti városháza „kockáktól kockákból”

A Nyitott Szemmel Egyesület szakköreire járó gyerekek projektmunkával készülnek egy Microsoft által meghirdetett pályázatra, melyre a jelentkezők Minecraftban építik meg egy Magyarországon található kulturális vagy természeti érték mását.

A Minecraft egy játékprogram, ami legegyszerűbben a 21. század legójaként mutatható be, melyben a gyerekek szabadon engedhetik szárnyalni a fantáziájukat, egy virtuális környezetben. A szakkörön résztvevők közösen azt ötletelték ki, hogy városunk büszkeségét, a kecskeméti városházát építik meg interaktív múzeumként. A munkálatok február közepén kezdődtek és még mindig tartanak. Hetente négyszer a szakkörökön körülbelül 40 gyerek dolgozik rajta.

Koller István, a szakkör vezetője, aki rengeteget segít a pályaművön dolgozó 7-14 éves gyerekeknek. A gyerekek lelkesedése töretlen, a projektben már eddig is több száz munkaóra van. Kreatív ötletek alapján a tanulók a saját fantáziájukra formálták a városházát. Az interaktív kiállítás az épület belsejében Kecskemét „nevezetességeit” mutatja be pl.: Univer, Mercedes, Cifrapalota, Zwack, Kecskeméti Animációs Stúdió, Hanga Óragyűjtemény, Planetárium, Ciróka bábszínház és még sok más ötlet vár megvalósításra.

A munka során mindenki talált valami újdonságot, eddig sokan nem tudták, hogy Kecskeméten készült a Vízipók, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat, vagy éppen csodálattal nézték Hanga István munkáit.

Sokat tanulhattak Kecskemétről, ezáltal kötődés és büszkeség is kialakult szeretett városunk iránt.

Az építés közben játszva tanulhattak, megismerhették az arány fogalmát és az építészeti alapfogalmakkal is találkozhattak.

A „command blokk” és utasítások segítségével programozni is lehet, a kiállítás interaktív része jelenik majd meg ennek a segítségével. A „redstone” az elektromos rendszer megfelelője a Minecraftban. Párhuzamos, soros kapcsolást és különböző jelkezelő, átadó rendszereket tudnak a gyerekek építeni úgy, hogy közben észre sem veszik, hogy fizikával foglalkoznak. A pályázaton elért eredmény mindegy lesz, mert az az út, amelyet a gyerekek végigjártak a végeredményhez, mindennél többet ér. A pályamű és a projekt beszámoló megtekinthető lesz mindenki számára júniusban a www.nyitottegyesulet.hu weboldalon.

Szurkoljunk nekik együtt, hogy minél előkelőbb helyen végezhessenek!

(A cikk szerzője Abonyi Olivér, a Református Általános iskola tanulója)

Élő adás