2020. Október 21. Szerda  Orsolya

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A koronavírus miatt is hasznos az influenza elleni védőoltás - videóval

Néhány héten belül kérhetjük az influenza elleni védőoltást. A jelenlegi időszakban különösen hasznos beadatni a vakcinát, ugyanis bizonyos fokú védettséget ad a szervezetnek a koronavírussal szemben is. Emellett a védőoltás a diagnózis felállításában is segíti a háziorvosokat, ugyanis ha valaki immunizáltként influenzára utaló tüneteket produkál, nagyobb biztonsággal valószínűsíthető, hogy Covid-fertőzött.

A hidegebbre forduló időjárás kedvez az influenzának, így általában október közepétől már elérhető a betegség elleni védőoltás. A koronavírus-járvány időszakában megkülönböztetett jelentősége van annak, ha élünk a vakcina beadatásának lehetőségével.

– Az influenza elleni védőoltás egy kicsit, úgy mondanám, hogy immunológiai tréninget biztosít a szervezetnek, tehát egy hajszálnyival emeli a mi ellenálló-képességünket, ami mindenféleképpen a koronavírus vonatkozásában is hasznos lehet – nyilatkozta a Kecskeméti Televízió stábjának dr. Gaszner András háziorvos.

Ha beköszönt az influenzaszezon, nem lesz egyszerű megállapítani, hogy a Covid-19-et vagy az influenzát kapta-e el a páciens, a tünetek ugyanis eléggé hasonlóak. Ehhez járul még, hogy a telefonos konzultáció jelentősen korlátozza a háziorvos mozgásterét a diagnózis felállításában. A páciens influenzával szemben megszerzett védettsége az orvos számára ebben a tekintetben kapaszkodót jelent.

– Ha valaki megkapta az influenza védőoltást, és ezt követően alakulnak ki hasonló tünetei, ez szűkíti a valószínűségét annak, hogy milyen betegségbe soroljuk be – fogalmazott dr. Gaszner András.

Természetesen az egyetlen biztos módja annak, hogy a Covid-fertőzöttség kiderüljön, a teszt elvégzése – magyarázta dr. Gaszner András. A háziorvos különböző támpontok alapján kialakít egy előfeltevést a páciens állapotáról, és jogában áll elrendelni a karantént, valamint az otthoni teszt elvégzését.

Dr. Gaszner András kérdésünkre azt is elmondta, hogy álláspontjuk szerint a karantén idejének lejártakor már nem fertőz az elkülönített személy, így kiengedhető otthonról, akkor is, ha az elvégzett Covid-teszt pozitív eredményt mutat.

Élő adás