2020. Április 8. Szerda  Dénes

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A nándorfehérvári hősökre emlékeztek a Hunyadivárosban

"Új dátumokat tanulunk, új ünnepeket élünk. A magyar nemzet történelmének legszebb ünnepeit nyerjük vissza, emeljük újra szívünkbe. Mert ott a helyük. Nándorfehérvár hőseinek üzenete egyszerű és tiszta: HIT, KITARTÁS ÉS CSELEKVÉS!" - olvasta fel Bán Mór erre az alkalomra írt sorait Pászti András, a városrész önkormányzati képviselője hétfő délelőtt, a Hunyadi-szobornál tartott ünnepi eseményen, ahol a kecskemétiek a nándorfehérvári diadal 563. évfordulójáról emlékeztek meg.

A Magyar Országgyűlés, a Nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére július 22-ét a Nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. 1456. július 22., amikor a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira (és ezzel mintegy 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését), nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. A Nándorfehérvári diadal a hazafiság, az önfeláldozás, az emberi helytállás, az európaiság és a kereszténység példaképe.

Buda Ádám énekmondó műsorával indult a megemlékezés, majd Pászti András önkormányzati képviselő, a Hunyadivárosi Tanácsadó Testület elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki Bán Mór, a Hunyadi könyvek szerzőjének, erre az alkalomra írt gondolatait olvasta fel.

„Sokáig nem volt ez a nap sem emléknap, sem ünnep. Új dátumokat tanulunk, új ünnepeket élünk. A magyar nemzet történelmének legszebb ünnepeit nyerjük vissza, emeljük újra szívünkbe. Mert ott a helyük. Nándorfehérvár hőseinek üzenete egyszerű és tiszta: HIT, KITARTÁS ÉS CSELEKVÉS! Nem kétségbeesés, nem reménytelenség, és főképpen nem menekülés. (…) Új dátumokat tanulunk, új ünnepnapokat élünk. Július 22. talán a legszebb, örök időkre szóló győzelme a magyarságnak.” – írta Bán Mór.

Szabó Sándor tárogatómuzsikájának kíséretében következett a koszorúzás. Kecskemét város nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési bizottság elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúját, őket követte a Hunyadivárosi Tanácsadó Testület, a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub, a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola, és az Akiért a harang szól Hunyadivárosban Egyesület. A koszorúzáson a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete is részt vett, majd a Honvéd hagyományőrző Egyesület Szervezete, és végül a Kecskeméti Szakképzési Centrum rótta le tiszteletét és kegyeletét a nándorfehérvári hősök előtt.

Élő adás