2021. Április 12. Hétfő  Gyula

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A távvezetékekre veszélytelen fafajtákkal zöldítenek

Hálózatbarát fákat ültetett Kecskeméten az MVM Démász. A kilenc kislevelű hársfát azokon a helyszíneken helyezték el, ahol a korábbi növényzetet el kellett távolítani, mert veszélyeztette a villamosenergia-ellátás zavartalanságát, illetve a növények egészségi állapota is indokolta kivágásukat.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. arra törekszik, hogy a villamosenergia-szolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos és zavartalan legyen. A villamosenergia szolgáltatás jellemzően légvezetékes hálózaton keresztül történik, melynek sajnos több „ellensége” is van.

– Ide tartoznak azok a fák, amelyek a védőtávolságon belül benyúlnak a vezetékhez az ágaikkal, illetve azok a védőtávolságon kívül lévő fák is, amelyek már nem egészségesek, és akár egy nagyobb széllökéstől kidőlnek. Ilyenkor a vezetékszakadás szinte elkerülhetetlen – mondta el Falu György alpolgármester.

Ilyen esetekben, attól függően, hogy a vezeték milyen típusú kábel volt, néhány tucat család vagy akár egész városok órákra is ellátás nélkül maradhatnak. Az MVM Démász ennek elkerülése érdekében hálózatbarát fákat ültetett Kecskeméten a Kullai közben, de terveik között szerepel, hogy a jövőben minél több helyen megvalósítsák az ültetést.

– A szolgáltató a villamosvezeték hálózat alatt lévő faállományt cserélte le olyan zöldfelületre, amely várhatóan nem fogja veszélyeztetni a felnőttkori méretéből adódóan a távvezetéket – magyarázta Falu György.

A kivágott fákat kilenc kislevelű hársfával pótolták, melyek ültetési helyét és technológiáját a városi főkertész határozta meg, a fák gondozását pedig a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. vállalta. Októbertől áprilisig egyébként gallyazási tevékenységet végeznek a Kecskemét belterületén található kis- és középfeszültségű hálózatok mentén.

Élő adás