2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Analóg órákkal a parkolási nehézségek ellen

Analóg órák kihelyezésével próbálják februártól megoldani a Hunyadi János téren kialakult parkolási nehézségeket. Az időkorlátos parkolásnak köszönhetően remélhetőleg megoldódik az orvosi rendelőbe vagy a gyógyszertárba érkezők megállása. Az itt található leálló helyek ugyanis mindig tele vannak, és ez felháborodást, lakossági és látogatói panaszokat eredményez.

– Lassan három éve küzdünk azzal a problémával, hogy a betegek az orvosi rendelő előtt lévő parkolóba be tudjanak állni, és már három bejárás is történt, legutóbb november 26-án – foglalta össze az eddigi lépéseket Pászti András önkormányzati képviselő. – Ezen minden érintett részt vett. Sok intézmény van a Hunyadi téren, ilyen a Napsugár óvoda, a Hunyadi János Iskola, a Gáspár iskola és a kollégium, illetve az orvosi rendelő és a gyógyszertár.

Az ott lévő intézmények közül az orvosi rendelő és a gyógyszertár épülete a legnehezebben megközelíthető.

– Az orvosi rendelőbe és a gyógyszertárba érkező betegek nem találnak ezen az elég nagy téren parkolóhelyet. Sajnos előállt az a helyzet, hogy a diákok autóval érkeznek, és akár több napig itt parkolnak. Így kismamák, beteg emberek nem tudnak sem a gyógyszertárnál, sem az orvosi rendelőnél a parkolóban helyet találni maguknak, és ezáltal bemenni a rendelésre vagy a gyógyszertárba – mondta el dr. Komáry Gábor, a Hunyadi János Gyógyszertár vezetője.

Most a megállás a Hunyadi János tértől sokkal messzebb lévő helyeken történik, ami azért is balesetveszélyes, mert az orvosi rendelőt megközelítve egy nagyon forgalmas útszakaszon kell átkelniük az embereknek. Az orvosi rendelő előtt összesen 13 helyen lehet leállni, ebből egy a mozgássérülteknek van fenntartva, ami elegendő lenne a betegek számára. Azért, hogy az állandóan fennálló probléma megoldódjon, február 3-tól egy teljesen új, analóg órás rendszert fognak alkalmazni.

– Gyakorlatilag az orvosi rendelőben lehet majd kézhez venni egy ilyen órát – vázolta az elképzelést Pászti András –, kihozza a beteg, beállítja, hogy meddig szól, s utána visszamegy. Ha véletlen két óránál többet kell várni, kijön és állít az óráján.

Az orvosi rendelőben már kihelyezték az erre vonatkozó tájékoztatást. Az új rendszer Pászti András reményei szerint megoldás lesz a fennálló problémákra, hiszen a gépjárművekben kihelyezett órák által kiszűrhető lesz a közterület-felügyelők számára, hogy ki az, aki szabályosan parkol és ki az, aki nem.

– Azt próbáljuk elérni – fogalmazott az önkormányzati képviselő –, hogy ez a 13 parkoló a betegekért legyen és ők is használják, ez a fő célunk, illetve ne legyenek megbüntetve, ne kelljen olyan helyre állniuk, ahol a közterület-felügyelő büntetést szab ki rájuk.

A Hunyadi János téren a parkolóhelyek száma csekély, így erre a problémára is próbálnak megoldást találni. Addig azonban azok, akik nem az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban várnak, a környéken lévő Liszt Ferenc utcában tudnak továbbra is ingyenesen parkolni.

Élő adás