2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az utasok érdekeit szolgálják a fordítva kihelyezett utastájékoztató táblák

Nem a buszmegállók felől, hanem az érkezési irányból látható néhány utastájékoztató tábla Kecskeméten – erre a napokban hívta fel a figyelmet egy kereskedelmi televízió. Az úgynevezett dinamikus megállóhelyek azonban már több mint négy éve működnek, méghozzá úgy, hogy a szolgáltatóhoz egyáltalán nem érkezett panasz ezekkel kapcsolatban, pedig a város három pontján is így alakították ki a táblákat, pont azért, hogy jobban lássák azok, akik a buszhoz sietnek.

Kecskemétre 2015-ben telepítettek 77 darab dinamikus megállóhelyet a Közlekedési Operatív Programnak köszönhetően. A kivitelezők számára a helyszínek kialakítása után nagyon fontos szempont volt, hogy a megállóhelyeket érintő utasáramlatokat is megvizsgálják. Ez azért volt szükséges, hogy a forgalomirányítás és az utastájékoztatás, azaz a naprakészebb és pontosabb információk áramoltatása valóban dinamikussá váljon.

– Kecskemét több buszmegállójában is tapasztalhatjuk – erősítette meg a Kecskeméti Televízió kérdésére Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ ügyvezetője –, hogy a menetrendet jelző tábla nem a buszmegálló irányába, hanem a másik irányba van elhelyezve. Ennek itt például a Margaréta otthonnál is az az oka, hogy a járókelők szinte csak az egyik irányból érkeznek, így már miközben haladnak a buszmegálló felé már láthatják a járatok indulási idejét.

Az elmúlt négy évben még nem érkezett panasz azzal kapcsolatban, hogy nem a buszmegálló felé néz a dinamikus jelzőtábla. A napokban azonban egy kereskedelmi televízió felhívta a figyelmet arra, hogy a megállónak háttal kihelyezett táblákat pont az utasok nem láthatják.

– Direkt vannak így ezek a táblák, mert ezeknek a megállóhelyeknek olyan speciális az elhelyezkedésük, hogy az utasok jellemzően pont az ellenkező irányból közelítik meg őket – magyarázta Hári Ernő.

Mivel az utasok általában nem túl sok időt töltenek várakozással, így az ő érdeküket az szolgálja, hogy már a megállóhelyet megközelítve láthassák a digitális táblán az általuk kinézett járat érkezését, vagy akár már távozását.

– Európában is több helyen, Magyarországon is több helyen, akár a fővárosban vagy más vidéki városokban ilyen speciális helyzetű megállóhelyek esetében előfordul, hogy ilyen módon kerülnek kihelyezésre a táblák – fejtette ki bővebben a Kecskeméti Közlekedési Központ ügyvezetője. – És mint ahogy az élet eddig igazolta, az elmúlt négy évben itt Kecskeméten is ez problémamentesen történt meg, tehát ez is alátámasztja azt, hogy az utasok érdekeit a megfelelő módon szolgáltuk.

Kecskeméten egyébként a speciális kialakítás az Árpád körútnál, az Auchan áruháznál és a Margaréta otthonnál valósult meg.

A tévés tudósítás teljes terjedelmében itt nézhető meg:

Élő adás