2018. Július 21. Szombat  Dániel

19°C / 30°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Biztonságosabbá teszik a kecskeméti zebrákat

Ma (kedden) tárgyalja a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság azt az intézési tervet, amellyel biztonságosabbá szeretné tenni az önkormányzat a kecskeméti gyalogosátkelő helyeket. A javaslat a polgármester előterjesztéseként kerül majd a csütörtöki közgyűlés elé.

Biztonságosabbá teszik a kecskeméti zebrákat

A múlt heti halálos gyalogosgázolás miatt volt szükség az intézkedési terv kidolgozására.  A bizottság anyagából kiderül, az intézkedések részben a forgalmas csomópontok kialakításának megváltoztatására, részben a gyalogosok elsőbbségének biztosítására, a láthatóság fokozására irányulnak.

Ez utóbbinak szükségességére hívja fel a figyelmet a Kecskeméti Rendőrkapitányság balesetek okairól szóló tájékoztatása is, miszerint a 2013 és 2017 között történt 77 baleset elsődleges oka a figyelmetlenség illetve az volt, hogy nem adták meg az elsőbbséget a gyalogosoknak.  

A figyelemfelhívás érdekében az alábbi azonnali intézkedéseket tette a polgármester:

  • Két gyalogátkelőhelyre sárgán villogó veszélyt jelző napelemes lámpa kerül, amelynek megrendelése és telepítése folyamatban van. A két érintett gyalogátkelőhely a Piaristák tere - Hornyik János krt. - Fráter Gy. utca csomópontjában, illetve a Nyíri úton a Kórház főbejáratánál található.
  • A Városüzemeltetési Kft. soron kívül gondoskodik a gyalogosátkelőhelyek burkolati jeleinek újra festéséről.
  • Kezdeményezik a NKM Áramhálózati Kft. felé a jelenlegi dekádos naptárvezérlésű közvilágítási kapcsolás megváltoztatását a tényleges fény- és időjárási viszonyokat is tükröző alkonykapcsolásra.

Mindemellett a közlekedésbiztonság fokozása érdekében több, jelentős beruházást is terveznek a következő egy-két évben:

  • Még 2018-ben megkezdődik a Bem utca - Kuruc krt. csomópontjában és a Nyíri út - Károly Róbert krt. csomópontjában építendő körforgalmak kivitelezése, amely a gyalogosok biztonságos átvezetésére külön megoldásokat tartalmaz.
  • Az önkormányzat tervei szerint az IKOP pályázati forrásainak felhasználásával jelzőlámpás csomópont valósul meg a Március. 15. utca - Irinyi utca, valamint a Mártírok útja - Klebelsberg Kunó utca kereszteződésében.
  • A Szolnoki út felújítását és a Bem utcai körforgalom megépítését követőenaz egyik legveszélyesebbnek minősíthető csomópontban, a Kandó Kálmán út - Szolnoki út - Platter János utca kereszteződésében forgalomirányítási eszközök komplex alkalmazásával alakítanak ki körforgalom jellegű haladási irányt és védett gyalogos közlekedési irányokat.

A Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a gyalogátkelőhelyekre vonatkozóan közlekedésbiztonsági célú felmérést készített, amely kiterjed a zebrák láthatóságára, burkolati jeleinek állapotára, az előjelzések, közlekedési táblák meglétére, és a közvilágítási lámpatestek távolságára is. Ez illetve a rendőrség javaslata alapján a legveszélyesebbnek ítélt zebráknál további intézkedéseket terveznek.

Kecskemét percről percre

Élő adás