2020. Január 22. Szerda  Vince

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Bolyaisok Dél-Lengyelországban – magyar történelmi emlékek látogatása

A lengyel-magyar barátság eszméjének, a két ország számos történelmi kapcsolatának megismerése volt a célja annak a pályázatnak, amelyet a Wacław Felczak Alapítvány (https://wfa.hu) hirdetett meg magyarországi középiskolák számára. A Bolyai János Gimnázium 10.B osztályának történelemtanára és osztályfőnöke sikeresen pályáztak az Alapítványhoz, ez tette lehetővé június elején az osztály emlékezetes kirándulását Dél-Lengyelországban.

Az út során érintendő emlékhelyekkel, történelmi kapcsolódási pontokkal már a kirándulást megelőző hetekben ismerkedtek a diákok órai és otthoni munkák során. A látnivalókról, jeles történelmi személyekről és eseményekről az osztály egy-egy tanulója rövid előadásokkal is felkészült.

Árva vára volt az első megálló, ahol angol nyelvű idegenvezetéssel járhatták be a több évszázadon át a Thurzó család és leszármazottai birtokában lévő vár mintegy 600 lépcsőjét. Innen a történelmi Magyarország egyik legészakibb településére, Orawkára vezetett az útjuk. A főút mellett található szép fatemplomban ma 49 magyar szent festett képe látható, így érthető, hogy Orawka templomát gyakran nevezik a magyar szentek templomának is. A délután és az este nagy részében Krakkó történelmi belvárosát fedezhették fel a tanulók.

Kirándulás második napján Tarnówban jártak a diákok, Bem tábornok születési helyén. ahol hamvait is őrzik – ég és föld között „lebegve”. Bem apó szobránál koszorúzással és rövid megemlékezéssel idézték fel a tábornok életének főbb állomásait, a szabadságharcban betöltött szerepét, majd tiszteletüket tették szarkofágjánál is. A délután során végigjárták a Wawelt, a székesegyházban emlékszalagot helyeztek el Szent Hedvig királynő és Báthori István sírjánál. A Jagelló Egyetem néhány épületét megtekintve megemlékeztek az egykor itt tanuló magyarokról, majd Balassi Bálint emléktáblája előtt fejezték be történelmi sétájukat. Az este látványos programját, a Sárkány-fesztivált a Visztula partjáról, százezres sokadalomból nézhették végig.

A hazautazás során megálltak Limanovában, az I. világháború egyik csatájában harcoló 9. Nádasdy-huszárezred elesett katonáinak temetőjénél. Megkoszorúzták Muhr Ottmár parancsnok emlékművét, és megemlékeztek a csata történetéről. Utolsó programként a Pieniny Nemzeti Parkban egy dunajeci tutajozást választottak.

A kirándulás előtt meghirdetett fotópályázat legjobb képeit a nyári szünet végén kiállításon mutatja be majd az osztály az iskola többi tanulójának.

Köszönet illeti a Támogatót, a Wacław Felczak Alapítványt, hogy segítséget nyújtott a lengyel-magyar közös történelmi emlékek felidézésében, a kapcsolatok megújításában és az élményalapú tanulás megvalósításában.

 

 

Élő adás