2018. Szeptember 21. Péntek  Máté

14°C / 30°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Csak összefogással állíthatjuk meg társadalmunk elöregedését!

A tudomány és a politika együttműködésére van szükség, hogy elöregedő társadalmunk problémáit kezelni tudjuk – hangzott el azon a tudományos tanácskozáson, amit Demográfia és egészségpolitika címmel rendeztek csütörtökön a kecskeméti Városháza dísztermében. A konferencián a szakma kiválóságai mellett a kormányzat képviselői is részt vettek annak érdekében, hogy közösen találjanak megoldást öregedő társadalmunk problémáira.

A délután kezdődő tanácskozás előtt sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Mák Kornél alpolgármester köszöntötte az előadókat. Kiemelte, Magyarországon jelenleg talán az egyik legfontosabb kérdés a demográfia, az egészségügy illetve a politika összekapcsolódása, amely a rendezvény témája.

Dr. Bártfai György, a konferencia egyik ötletgazdája, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára kifejezte örömét, hogy a tanácskozáson a szakma mellett az egészségügy irányítói is képviseltetik magukat. Így érhetnek el valódi eredményeket a szimpóziumon.

Dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról tartott előadást a konferencián, milyen szerepe van az informatikának, a 21. század digitalizált világának az egészségpolitikai folyamatok, a demográfia alakulásában.

– A nemzet jövőjét jelenti, hogy változtassunk a jelenlegi születési és halálozási rátákon, és megállítsuk a népesség fogyását – hangsúlyozta az államtitkár-helyettes. – Ahhoz, hogy erre a problémára adekvát választ tudjunk adni, pontos adatokra, pontos diagnózisra van szükség. Így találhatjuk meg a terápiát, amely akár jogszabályokban is testet ölthet.

Demográfiai háború zajlik jelenleg a világban – ezt már dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke jelentette ki a sajtótájékoztatón. Az egykori egészségügyi államtitkár szerint erre vezethető vissza a legtöbb aktuális probléma, többek között a migráció is.

– Az egészségpolitika legfontosabb célkitűzése, hogy minél többen szülessenek, a felnőttek pedig minél tovább egészségesek maradjanak – hangsúlyozta dr. Zombor Gábor. – Csak így fordítható meg az utóbbi 30 év demográfiai tendenciája. A kormányzat sok energiát és pénzt fordít erre, kizárólag így érhetünk el eredményeket.

Dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a célzott szűrőprogramok jelentőségére hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. Az időben felfedezett daganatos betegségek jó kezelhetőek, így a veszélyeztetett korosztály szűrésével komoly eredmények érhetőek el a halálozási statisztikákban – mondta a sajtótájékoztatón a főigazgató.

Dr. Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője egy megdöbbentő adatra hívta fel az újságírók figyelmét. Elmondta, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2060-ra Magyarország lakosságának 1/3-a 65 év fölötti lesz. – Ez ellen csak közös erővel vehetjük fel a harcot – emelte ki a professzor.

Kamarás Ferenc, a KSH demográfusa ehhez hozzáfűzte, az se mindegy, mekkora lesz a népesség 2060-ra. Ahhoz, hogy megállítsuk a tartós népességcsökkenést, ellensúlyt kell kialakítani – mondta. Erről szól ez a mai konferencia.

Dr. Szécsi Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat társelnöke is egyetértett abban, hogy a tudomány önmagában nem tud megoldást találni elöregedő társadalmunk problémájára.

– Ha folytatódik az Európai Unióban ez a demográfiai tendencia, 2050-re a gazdasági növekedési ráta a felére csökken, ami még a fejlett országokat is komoly kihívások elé állítja – fogalmazott dr. Szécsi Gábor. – Nem elég a tüneti kezelés, tartalmi megoldást kell találnunk, ehhez pedig elengedhetetlen a tudomány, a politika és a társadalom dialógusa.

Ennek érdekében a TIT társelnöke egyeztetett Bártfai Györggyel arról, hogy a mai tanácskozás folytatódjon, akár más megyékben is. 

Élő adás