2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ellenzéki sajtótájékoztató a Vacsi közben

 „Óvjuk meg a Vacsi köz kertvárosias jellegét!” címmel sajtótájékoztatót tartott Szövetség a Hírös Városért Egyesület ma (péntek) délután a Vacsi közi ABC előtt.

Dr. Tóth Szilárd, a 7. számú egyéni választókerület képviselőjelöltje köszöntötte a résztvevőket, és ismertette, miért is hívták össze a sajtó képviselőit. Elmondta, a tervek szerint egy 3065 négyzetméteres telken magánberuházásként ingatlanfejlesztés fog megvalósulni a Vacsi közi ABC helyén. „Egy majd négyemeletes épületkomplexumban mélygarázzsal aláásva egy fitnesztermes, üzlethelyekkel ellátott komplexumot, illetve háromemeletes, 36 lakásos társasházat képzel el a telekre”.

Hangsúlyozta, eddig ebben a városrészben földszint + egy emelet magas házak épültek, ez a beruházás pedig megbontaná a városrész képét, valamint a leendő társasház emeleteiről be lehetne látni a szomszédos házak udvarába, helyiségeibe. Hiányolta a környezetterhelési hatástanulmányt a változásokra vonatkozólag.

Elmondta, a lakosok levélben fordultak a polgármesterhez, lakossági fórum is volt, és kiemelte, azt tartják megoldásnak, amennyiben lebontanák az épületet, és újat húznának fel, akkor „csak és kizárólag földszint plusz egy emelet beépítésű épület jöhessen létre, és meg kell óvni a zöldfelületet”.


Király József MSZP-s képviselő, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság Elnöke az arányok bemutatására bemutatta a Facebookon terjedő – vitatott eredetű – képet, melyen egy  tengerjáró behajtott Velencébe. Bemutatta a Településarculati kézikönyvet, hangsúlyozta, ez az a dokumentum, mely segít abban, hogy ne történjen ilyen dolog, hogy egy „kertvárosias lakókörnyezetbe négy emelet plusz padlástér megvalósulhasson”.

Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jobbikos polgármesterjelöltje is felszólalt az eseményen, a szolgáltatói önkormányzatot hiányolta, akikhez a lakosok fordulhatnának.

A vacsiközi társasház építésének ügyét már a június 20-ai közgyűlésen is megtárgyalták a képviselők, itt elhangzott: Öveges László, városi főépítész írásbeli véleménye alapján a jelenlegi tervek biztosan nem kapnak településképi támogatást.

Akkori cikkünk itt olvasható:

Az ügyben júniusban lakossági fórumot tartottak, ezt követően a főépítészi vélemény kimondta: „a továbbtervezés során meg kell oldani, hogy a földszint+1 emelet épülettömeg hatásánál nagyobb hatású épülettömeg ne keletkezzék. Azaz egy emeletet mindenképpen el kell hagyni. A lakás- és a parkolószámokat, beleértve az üzletek parkoló számát és a használati módját, a tovább tervezés során alaposan át kell gondolni.”

Élő adás