2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ennyi még sosem volt - 55,2 milliárdból gazdálkodhat jövőre Kecskemét

„Az önkormányzat 2019. évi költségvetési javaslata az önkormányzat fejlesztési politikájával összhangban folytatja Kecskemét város tudatos fejlesztését. Településfejlesztési koncepciónkkal és fejlesztési stratégiánkkal összhangban, célunk egy fenntartható és élhető város és térségének kialakítása.” – Ez áll Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetésében, melyet ma (csütörtökön) fogadtak el a képviselők.

Fenti gondolat szellemében készült el a jövő évi költségvetés-tervezet, melynek megvitatására a 2018-as utolsó közgyűlésen került sor. Eszerint 55,2 milliárd forint lesz a 2019-es büdzsé, ilyen sok pénzből még soha nem gazdálkodhatott Kecskemét.

A takarékos gazdálkodásnak köszönhetően a város gazdálkodása stabil hátteret biztosít az önkormányzat által fenntartott intézményeknek és cégeknek, gondoskodik a rászorulókról, mindemellett pedig képes fejleszteni a várost. Működési hiány nélkül tervezhető a költségvetés, hitel felvételére pedig csupán a fejlesztések miatt kerül sor a költségvetési rendelet-tervezet alapján.

- Az önkormányzat 2019. évi költségvetése a fejlesztések költségvetése, melyet a fejlődés, a biztonság és a kiszámíthatóság jellemez. Bízom benne, hogy a fejlődést minden városrészben fogják majd érezni a kecskeméti polgárok, életminőségük javulni fog. Folytatjuk a 2018-ban elkezdett bölcsődék, óvodák, iskolák energetikai korszerűsítését, a szociális intézmények felújítását, közlekedésfejlesztési programot valósítunk meg – emelte ki Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Kecskemét 2019. évi költségvetésének mérlegfőösszege: 55.231.961 E Ft

  • Működési költségvetés bevétele: 22.706.734 E Ft
  • Felhalmozási költségvetés bevétele: 6.464.514 E Ft
  • 2018. évi várható maradvány: 22.356.197 E Ft
  • Felhalmozási célú hitelfelvétel: 3.704.516 E Ft

A „gazdaságösztönző adópolitika” bevezetéssének köszönhetően az önkormányzat iparűzési adóból származó bevétele évről évre növekszik. Az iparűzési adóbevétel tervezett előirányzata 9.500.000 E Ft, mely 500.000 E Ft-tal haladja meg a 2018. évi előirányzat szintjét.

A korábban megkezdett fejlesztések folytatódnak:

  • 4 óvodát, 7 bölcsődét, 9 orvosi rendelőt és 7 szociális intézmény újítanak meg,
  • fejlesztik a közvilágítási hálózatot (108 millió forintból)
  • az eddigieknél jóval több pénz jut az utak, járdák, kerékpártak fenntartására, javítására, a hóeltakarításra (721 millió forint)
  • a városüzemeltetésre pedig összesen közel 3 milliárd forintot különítenek el.
  • Emellett pedig a sportszervezetek támogatására több mint 1,5 milliárd forint az előirányzat, a Városi Támogatási Programra 110 milliót biztosít a költségvetés.

Király József, az MSZP frakcióvezetője elmondta, ahhoz, hogy a város tudjon azzal élni, hogy a Mercedes ide jött (és számtalan ipari cég letette itt az alapjait)és  elkezdett dolgozni, látszik az, hogy ugyanakor a város egésze még szinte lemaradt attól a fejlődéstől, amit a déli ipartelep produkált. Azonban ez hiheteltelen nagy közlekedési terhet jelent mind a városunkra. A költségvetés-tervezetből látszik, hogy a város -  lehetőségei szerint - próbál mindent megtenni, de a korábban egyeztetett elképzelések, tervek valahogy soha nem úgy valósulnak meg, ahogy azok megszülettek. A kormányzatnak nagyon fontos a Mercedes, hiszen nagy mértékben hozzájárul a GDP növekedéséhez, de akkor a kormányzat is adjon olyan plusz segítséget, amivel a városunk meg tud birkózni a plusz terhekkel. Ebben az esetben pedig méltánytalan az a több mint 1 milliárd forint, amennyivel a kormány szolidaritási hozzájárulásként csökkenti a támogatás 2019-ben.

Miután minden frakcióvezető és bizottsági elnök elmondta véleményét, feltette kérdéseit a 2019-es költségvetéssel kapcsolatban, következtek az indítványok. Ezzel Radics Tivadar, a Jobbik képviselője élt. A Lánchíd utcai iskolával kapcsolatos indítványaiból végül egyet fogadott el a testület, mely 3 milliós támogatást javasol az iskola mellett létesítendő szabatdtéri kondipark létrehozására.

A szavazás végül rendben lezajlott, a rendeletet 16 igen szavazattal fogadta el a testület, 2 nem és 4 tartózkodás mellett.

Élő adás