2018. Szeptember 22. Szombat  Móric

14°C / 20°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Enrikó, Dzsúlió és Zsálya is született tavaly Kecskeméten

Sorozatsztárok, híres színészek vagy honfoglaló őseink nevét is szívesen adják napjainkban a szülők a gyerekeiknek. Míg korábban fontos volt a családi hagyomány, addig ma többnyire az az elsődleges szempont, hogy trendi vagy teljesen egyedi nevet viseljenek a kislányok, kisfiúk. Így fordulhat elő, hogy a Józsikák, Lacikák és Marikák helyett ma már inkább a Bencék, Máték és a Hannák vannak többségben a kisgyerekek között, de akadnak köztük Bentlik, Benettek vagy épp Agrippinák is. Utánajártunk, melyek voltak a kecskeméti anyakönyvvezetők által leggyakrabban anyakönyvezett utónevek 2017-ben.

Enrikó, Dzsúlió és Zsálya is született tavaly Kecskeméten

Természetesen a kecskeméti szülőkre is hatnak az országos trendek. A fiúknál a helyzet évek óta változatlan: a Bencék és a Máték állnak a népszerűségi lista élén, a harmadik hely hosszú ideje a Leventéké. Látványosan jönnek fel melléjük a Dominikok és a Marcellek, a kevésbé hagyományos nevek közül pedig egyre divatosabb a Noel. A Marcell, a Dávid és az Ádám népszerűsége is töretlen, a tízes listán pedig szerepel még a Dániel és a Milán is.

A lányoknál országosan a Hannák és az Annák vezetik a népszerűségi listát, őket követik a Jázminok, a Zsófiák és a Zoék. Továbbra is szívesen adják a szülők kislányuknak a Lili és a Boglárka nevet. Színesítik a mezőnyt a Lucák, az Emmák és a Lénák.

A kecskeméti szülők körében is divatosak ezek a nevek, mindig vannak azonban újdonságok is a névadásban. Nálunk valamilyen oknál fogva ott van a leggyakoribb nevek között a Benett is, amit Sebestyén Balázs tett divatossá. Trendinek számít a Bence, az Ákos, a Nándor és természetesen a Levente is – tudtuk meg a kecskeméti Anyakönyvi-Hagyatéki Csoportjától. Ott van a top tízben a Dávid a Dániel, a Gergő, a Gábor és a Marcell is.

A lányok között a kecskeméti szülők körében is a Hanna és az Anna név a legnépszerűbb. Nagyon sok Gréta, Jázmin és Cintia született 2017-ben, de Miriammal, Lilivel és Letíciával is gyakrabban találkozhatunk majd az elkövetkező években. Emellett a Luca és a Vivien kapott még helyet a top tízben.

Természetesen mindig vannak olyan szülők, akik szembe mennek a trendekkel, és olyan névvel szeretnék anyakönyvezni gyermeküket, amit még senki sem viselt. Ezek közül a „legelvetemültebb” ötleteket a Magyar Tudományos Akadémia évről-évre elveti. Így például tavaly nem engedélyezték a Zion, a Krieger, a Nino, a Zak és az Adam’s fiú neveket, a lányok közül visszadobták a Renesmee-t (Alkonyat), a Táblácskavirágot, a Kiwit és a Walburgát is, a gyerekek nagy szerencséjére.

Ezekkel szemben az MTA támogatásának köszönhetően 2018-ban már adhatják a szülők kislányaiknak többek között az Andreina, az Aviána, az Eliabell, a Halina és a Lélia neveket, kisfiukat pedig bátran keresztelhetik akár Björnnek, Frejnek, Bránkónak, Hakimnak vagy Zakarinak is.

Természetesen Kecskeméten is születtek idén hétköznapinak épp nem mondható nevek. Ilyen volt a fiúk között az Enrikó, a Dzsúlió, a Hektor, a Lucián valamint a Ramiró. A lányok közül pedig a Kendra, a Zara és a Zsálya számít különlegesnek.

Aki nem a Magyar utónévkönyvből szeretne választani nevet gyermekének, annak kérvényt kell benyújtania. A Nyelvtudományi Intézet ötfős bizottsága dönti el, hogy 14 alapelvüket figyelembe véve javasolják-e bejegyzésre az utónevet. A kérvényezés menete idén januártól jóval egyszerűbbé vált. A kérelmet le lehet tölteni a kormany.hu oldaláról, és el kell juttatni vagy az illetékes anyakönyvi szervhez vagy közvetlenül a Miniszterelnökséghez. Ezután pedig már csak imádkozni kell azért, hogy el is fogadják a nevet, amit gyermekünknek szánunk.

Az utónevek divatja ITT követhető nyomon!

 

 

 

 

Kecskemét percről percre

Élő adás