2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Erdőfürdőzésen járt az Egészségkert csapata

Három órás vezetett erdőfürdőzésen vett részt a kecskeméti kórház Egészségkert csapata az Arborétumban Valkó Zsuzsi, erdőfürdőzés vezetőnek köszönhetően. Ezzel a csapat megkezdte az intézmény terápiás kertjének kialakítására a szakmai felkészülést, érzékenyítést a téma kapcsán.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Egészségkert csapata idén megnyerte a 4 millió forint támogatással járó Richter Anna Díjat, orvos kategóriában. Céljuk, hogy a kórház udvarán egy testi-lelki felüdülést és gyógyítást segítő terápiás kertet valósítsanak meg.

Az erdőfürdőzés az Egészségkert csapatának első, operatív munkákat megelőző közös programja volt, hogy szakmailag-lelkileg felkészüljenek, ráhangolódjanak a kórház kertjének kialakítására. A csapat tagjai: Dr. Molnár Mária onko-pszichiáter, Gyapjas Tünde pszichológus, Lantos Lenke ápoló, Leskowsky Laura gazdasági osztályvezető- helyettes, Nagyné Szigeti Dóra PR menedzser.

Csend, nyugalom, napfény, lágy szellő, madárcsicsergés. Relaxáció, ellazulás, megnyugvás, testi-lelki felüdülés. Ebben az élményben lehet részünk, ha néhány órára kiszakadunk a nagyvárosi, zajos létből, elhagyjuk az irodát, letesszük az autót és csak a természetre és önmagunkra figyelünk.

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stresszcsökkentő, irányított relaxációs séta, mely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik légzésünk, közérzetünk jobb lesz, és nyugodtabbá válunk. A program során leülünk a fűben, megállunk egy fa mellett, elmerülünk a táj látványában. Megérintjük a növények sokféle textúráját és megfigyeljük az apró élőlényeket, melyek mellett máskor elmegyünk. 

Az erdőfürdőzés során összehangolódunk a természettel és ezen keresztül magunkkal is. Nem a túrázás, vagy sportolás, és nem is a társaság miatt megyünk ki az erdőbe. A program során nem beszélgetünk egymással, így jobban tudunk figyelni a természet hangjaira. Lassan lépkedünk, megfigyeljük a növények, bogarak mozgását, a szél és fény játékosságát. Leülünk egy fa tövébe, lehunyjuk a szemünket és megérintjük az avart, a földet. Kiválasztjuk a kedvenc fánkat, és beleképzeljük magunkat létébe.

A nagyjából 3-4 óra hosszan tartó természetes stresszoldó és immunerősítő hatású erdőfürdő közös csemegézéssel és teaceremóniával zárul.

Az erdőfürdőzés vezető a program során segít, hogy lelassuljunk és egy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez. Lehetőséget ad arra, hogy önmagunkra és a tájra figyeljünk. Érzékszerveink bevonásával merülünk el az erdei környezetben és ez segít elcsendesedni, lenyugodni, minőségi időt eltölteni. A rendszeres erdőfürdőzés kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Az erdei sétának az egyik leglényegesebb eleme az összekapcsolódás. Önmagunkkal, a természettel és egymással.

Valkó Zsuzsi az első hivatalosan képzett erdőfürdőzés vezető Magyarországon a Association of Nature and Forest Therapy képzésében. A szervezetet Amos Clifford alapította meg, aki elsők között tanulmányozta az erdőfürdőzés módszerét Japánban és honosította meg a nyugati társadalomban.

1982-ben alkotta meg a Japán Mező- Erdő- és Halgazdasági Minisztérium a sinrin joku kifejezést, amely szó szerint erdőfürdést jelent, a gyakorlatban azonban a természettel való összekapcsolódást, relaxációs programot jelent. A 2000-es években az Erdők Terápiás Hatásának Egyesülete fogott kísérletekbe, és két éven keresztül több száz ember részvételével japán erdőkben vizsgálták az erdei és a városi környezet hatását a szervezetre. Végül kimutatták, hogy egy erdei séta stresszcsökkentő hatású az emberre, és egyéb számos pozitív következményei is vannak egészségünkre.

A Természet- és Erdőterápia Egyesületet megalapító Amos Clifford 2012-ben számos okleveles erdőterapeutát képez a világ minden táján. Ma már Japánban és Koreában az erdőterápiás kurzusokat több egészségbiztosító is fedezi.

Dr. Csing Li „Sinrin-Joku, A fák gyógyító ereje, Az erdőfürdőzés tudomány és művészete” című könyvében részletesen leírja hogyan hat pozitívan szervezetünkre a természettel való közeli kapcsolat. Kutatások igazolják, hogy a terápia csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt, javítja a vérkeringést és az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, javítja a koncentrációs képességet és a memóriát, enyhíti a depressziót, megemeli a fájdalomküszöböt, segít a fogyásban és fokozza a rák sejteket elpusztító fehérjék termelését a szervezetben.

Nagyné Szigeti Dóra

Élő adás