2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Erősítsük immunrendszerünket téli zöldségekkel!

A szezonális téli gyümölcsök mellett a kimondottan téli zöldségekből is nagy választékot találunk a kecskeméti piacon. Érdemes ezeket fogyasztani ezekben a megfázásos, influenzás időkben, hiszen a természet bölcs doktorként úgy is védi és gyógyítja szervezetünket, hogy észre sem vesszük! A téli zöldségek ugyanis tele vannak a fertőző betegségek megelőzését és leküzdését segítő antioxidánsokkal és vitaminokkal.

A zöldségek sorát kezdjük egy olyannal – amelyet a közmondásból ugyan mindenki ismer, de fizikai valójában csak kevesen!  Az utóbbi időben, a Piaccsarnokban egyre nagyobb felhozatalban kapható a csicsóka; melyet burgonya helyett használhatunk a háztartásban. Kiemelkedőn jó az élettani hatása – és bár édesebb ízű, a krumplival ellentétben a csicsókát cukorbetegek is fogyaszthatják.

A fehérrépához hasonló megjelenésű – de annál sokkal nagyobb méretű – paszternák ugyancsak széles körben felhasználható a konyhában: levesekbe és ételekbe egyaránt finom betét. Ráadásul a csicsókával együtt a paszternák is vegyszermentes zöldség, hiszen ellenáll a kártevőknek – és ezért nem kell permetezni!

Az inkább a sörretekhez vagy a hagymához, semmint a köménymaghoz hasonlító külső megjelenésű gumós édeskömény nyersen és megfőzve ételekben egyaránt egészséges finomság. Csakúgy, mint a cékla, amely megfőzve vagy nyersen cékla-lének kipréselve egyaránt rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Erős színanyagát – a betaint - még a rák megelőzésére is hasznosnak találják a kutatások; éppen úgy, mint a lilakáposztában lévő antociánt. Amúgy a káposztafélék mindegyike alapvetően nagyon egészséges – többek között erőteljes méregtelenítő hatású.

S ha már a télre betárolt zöldségeknél tartunk, ne hagyjuk ki a hagymát – illetve a telente okkal népszerű lilahagymát se: hiszen a hagyma illóanyaga erős vírus- és baktériumölő hatással rendelkezik; ráadásul rákellenes élelmiszerként is számon tartják a természetgyógyászatban.

Végül – de nem utolsó sorban jöjjön a tél igazi csodaszere: a fekete retek; amelyet megpucolva és nyersen lereszelve és úgy elfogyasztva jobbnak tartanak a megfázásra és a náthára, mint a teába reszelve amúgy kiváló hatású gyömbért! Ráadásul a fekete retek kimondottan hatékony epe- és vesetisztító hatással is rendelkezik: rendszeren fogyasztva – és bőséges folyadékbevitellel - akár még a vesehomokot vagy a kisebb vesekövet is képes kihajtani a szervezetből.

Mindezek mellett nem mellékes nyilván az sem a hideg téli időszakban, mikor könnyen felugrik pár kiló; hogy a zöldségekben előnyös élettani tulajdonságaik mellett sok a táplálékból a zsírt közvetlenül felszívó – és azt a szervezetből kivivő – rostanyag. S mellette a zöldségek bár táplálnak és eltelítenek, de nagyon kevés hizlaló zsírt, cukrot - és általában kalóriát tartalmaznak.

Képek és szöveg: Komlós József JR

Élő adás