2019. Július 24. Szerda  Kinga, Kincső

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Évszázadok öröksége - Ipartörténeti kiállítás nyílt a SZIGMÁ-ban

Kecskemét gazdaságtörténetéből nyílt kiállítás ma (csütörtök) délután a volt SZIGMA épületében. Az ipartörténeti tárlat célja a 650 éves Kecskemét gazdaságtörténetének bemutatása a céhes időktől kezdve átfogó várostörténeti háttérrel, a 650 éves város históriájába ágyazva.

A kiállítás és a kapcsolódó programsorozat nemcsak ismeretterjesztő, hanem pályaorientációs és motivációs élményt is szeretne nyújtani. Egyik fő célcsoportja a pályaválasztás előtt álló diákság. Számukra az egyik legfontosabb üzenet az iparos lét és az értelmes kétkezi munka presztízsének tudatosítása. Éppen ezért kamarai szervezésben a helyszínre látogatnak majd a pályaválasztás előtt álló diákok.

„A történelem az élet tanítómestere” – idézte Hérodotoszt Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kiállítás megnyitóján. - Ez is egy célja a kiállításnak, hogy a múltunkat, a gyökereinket lássuk, azt a folyamatot, ami Kecskemét mai gazdaságát kialakította, ahova eljutottunk – emelte ki köszöntőjében az alpolgármester, majd bemutatta a közönségnek a kiállítás szakmai vezetőjét, Székelyné Körösi Ilonát és Hajagos Csabát, akiknek legnagyobb nagy szerepe volt a kiállítás létrehozásában.

A kiállítás ingyenesen látogatható október 31-ig (keddtől vasárnapig 10 óra és 18 óra között) a volt SZIGMA épületében (Kecskemét, Rákóczi út 4.)


A földszinti oszlopos nagyteremben egy, a 650 éves várostörténetet meghatározó gazdasági események mentén iparosok, kereskedők, cégek és egyéb gazdasági szereplők bemutatására kerül sor, utalva a történelmi háttérre. A szervezők törekedtek az érthetőségre, az összefüggések bemutatására, a látványosságra,és az érdekességek megmutatására. Az egyik legfontosabb célcsoport, a diákság, akik számára sok kiállított kép és tárgy teszi lehetővé a korszakok elképzelését.

A kirakatokban, a 2 földszinti és a 2 emeleti kisebb teremben a támogató vállalkozások mutatkoznak be. Itt is kapcsolódnak a diáksághoz azáltal, hogy olyan installációkat helyeznel el, melyek lehetővé teszik a látogató diákok számára az adott cégnél elérhető munka- és karrierlehetőségek megismerését.

Az ipartörténeti kiállítás helyszíne maga is Kecskemét egyik jelentős gazdaságtörténeti és építészeti emléke, eredetileg a Leszámítolóbank számára épült 1904-ben. A városközponti fekvésű, volt SZIGMA Műszaki Áruház épülete az elmúlt években időszaki tárlatoknak ad otthont. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által, valamint a támogatók segítségével történt felújításával méltó helyet ad a kecskeméti gazdaságtörténet bemutatásának.
 

Támogatók:

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
OTP Bank Nyrt.
Univer Cégcsoport
DAKK – Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.
BÁCSVÍZ Zrt.
STI Petőfi Nyomda Kft.
Zwack Unicum Nyrt.

Élő adás