2022. Június 30. Csütörtök  Pál

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Felavatták Bulgária tiszteletbeli konzulátusát Kecskeméten

Csütörtökön ünnepélyesen felavatták és felszentelték Bulgária tiszteletbeli konzulátusát Kecskeméten. Az Erkel utca 3. szám alatt megnyílt konzulátus működési hatásköre Bács-Kiskun megye mellett Békés és Csongrád-Csanád megyékre is kiterjed. A tiszteletbeli konzulátus működése tovább mélyítheti a dél-alföldi térség és Bulgária közötti kulturális, oktatási és gazdasági kapcsolatokat.

A megyei könyvtárban megtartott protokoll-eseményen dr. Bocskov Petrov Jordán tiszteletbeli konzul, a kecskeméti konzulátus vezetője kiemelte: kinevezése további lehetőségeket biztosít arra, hogy folytassa a magyar-bolgár kapcsolatok építését, amiért már az elmúlt években is dolgozott. A térség polgármesterei és a megyei vezetők nyitottak az együttműködésre az eddigi egyeztetések alapján – tette hozzá.

Dr. Bocskov Petrov Jordán bolgár tiszteletbeli konzul

A Kecskeméti Médiacentrum kérdésére elmondta: a legfontosabb feladat, amit a bolgár kormánytól kapott, hogy a gazdaságfejlesztés és a befektetések területén további lehetőségeket hozzon, ezenkívül a turizmus kölcsönös fejlesztése is fókuszban van.

A jelenlegi világpolitikai helyzet olyan, hogy „a kőolaj és a földgáz keresi az útját”, és ezek az utak nehezen tudják megkerülni Bulgáriát. „Biztos vagyok benne, hogy a két ország e területen is együtt fog tudni működni az energetikai függőség csökkentése érdekében” – hangsúlyozta dr. Bocskov Petrov Jordán.

Christo Polendakov bolgár nagykövet a könyvtárban tartott köszöntőjében kiemelte: fontos esemény ez a több száz éves bolgár-magyar kapcsolatok történetében, hiszen először alakul tiszteletbeli bolgár konzulátus Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy a konzulátus által kiszolgált dél-alföldi régió igen fejlett térség, és egyben az ország Bulgáriához legközelebbi része. A budapesti bolgár nagykövetség mindenben támogatni fogja az itteni kirendeltséget – szögezte le.

Christo Polendakov bolgár nagykövet

Kecskemét városa nevében prof. dr. Sztachó-Pekáry István, a közgyűlés által ma megválasztott új alpolgármester üdvözölte a jelenlévőket. Saját szakterületéből kiindulva, a bolgár kertészeti hagyományokat, a világhírű rózsatermesztést és rózsaolaj-előállítást emelte ki, utalva arra, hogy Magyarországgal a bolgár kertészek ismertették meg a különleges, víztakarékos kertművelési módszereket, amelyek ma is követendőek.

„Nagy örömmel nyugtázhatjuk, hogy Kecskeméten sok bolgár ember él, ez is bizonyítja a kecskeméti népesség sokszínűségét és a nemzetiségek békés egymás mellett élését” – mondta Sztachó-Pekáry István, személyes példaként felidézve, hogy háziorvosa, dr. Sojlekova Anna doktornő is bolgár származású.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester

A könyvtárban tartott fogadás után került sor az Erkel utca 3. szám alatti konzulátus felszentelésére ortodox keresztény kánon szerint.

A szentelés után dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta: nagy megtiszteltetés Kecskemét városának, hogy a dél-alföldi régiót kiszolgáló konzulátust éppen itt hozták létre, ami dr. Bocskov Petrov Jordán eddigi munkájának is köszönhető.

Az együttműködés területei közül dr. Szeberényi Gyula Tamás a kultúrát emelte ki, azon belül is a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Bahget Iskander fotóművész munkásságát, aki Bulgáriában is készített sorozatokat, és számos kiállítással mélyítette a magyar-bolgár kapcsolatokat.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és dr. Bocskov Petrov Jordán tiszteletbeli konzul, a háttérben Sipos László önkormányzati képviselő, nemzetiségi tanácsnok

A kecskeméti tiszteletbeli bolgár konzulátuson hivatalos okmányokat nem tudnak kiállítani, a konzulátus hatásköre a humanitárius ügyekre terjed ki. Működésének fókuszában a bolgár-magyar oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztése áll.

Christo Polendakov bolgár nagykövet május 4-én járt Kecskeméten, ahol Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel tárgyalt a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, elsősorban a szállítmányozás és a logisztika területén.

Kecskemét polgármestere akkor újságíróknak elmondta: a logisztikai együttműködést Kecskemét geográfiai helyzete különösen előnyössé teszi, de fontos alapvetést jelentettek hozzá az elmúlt évek ipari-logisztikai beruházásai és a közeljövő várható fejlesztései, így a Budapest-Belgrád vasútvonal és a V0-ás vasúti útvonal kiépítése is.

Christo Polendakov bolgár nagykövet ezt kiegészítve az élelmiszer- és járműipart, a mezőgazdaságot, valamint a technológia-transzfert említette a gazdasági együttműködés lehetséges területeiként.

Élő adás