2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fiatalokkal találkozott a helyettes államtitkár Kecskeméten

Országjáró körútja során Kecskemétre is ellátogatott csütörtökön a nemrég kinevezett, fiatalokért felelős helyettes államtitkár. Rácz Zsófia a Kocsis Pál középiskola diákjaival találkozott, akikkel terveikről, problémáikról beszélgetett.

– A kinevezésemkor azt az ígéretet tettem, hogy meghallom, és megértem a fiatalokat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy beszélgessek velük – indokolta kérdésünkre országjáró körútjának a célját Rácz Zsófia. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának decemberben hivatalba lépett, ifjúságpolitikáért felelős államtitkára több élethelyzetben élő – dolgozó és tanuló – fiatalokkal is felvette a kapcsolatot. Kecskeméti látogatása során a Kocsis Pál középiskola diákjaival beszélgetett, majd helyi diákönkormányzati vezetőkkel és Engert Jakabné ifjúságért is felelős alpolgármesterrel találkozott.

Mint elmondta, eddigi tapasztalatai szerint a fiatalokat a jelen problémái között a korszerűbb oktatási rendszer, a jövőre való felkészülés, a munka világába irányuló könnyebb átmenet foglalkoztatja leginkább. A jövő kérdései között pedig főként a lakhatás, fizetés, családalapítás témakörei kerülnek szóba.

– Az én feladatom, hogy az itt megszerzett információkat „felhangosítva”, mintegy „hangszóróként” továbbítsam az illetékes kormányzati döntéshozókhoz. Ugyanakkor azt is fontosnak tartom, hogy a kormányzati intézkedéseket eljuttassam a fiatalokhoz. Hiszen nyilvánvalóan vannak dolgok, amelyeket le kell fordítani a fiatalok nyelvére – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Rácz Zsófia két éve – még Magyarország ifjúsági ENSZ küldötteként – járt Kecskeméten, akkor globális kérdésekről társalgott a Kocsis Pál iskola diákjaival. Juhász István, a vendéglátó intézmény igazgatója elmondta, az ifjúságot érdeklő aktualitások megtárgyalásán túl a fiatalok véleményének, gondolkodásának változása is fontos az összejövetelen, hiszen a résztvevő diákok között találhatók olyanok is, akik már a korábbi alkalommal is eszmecserét folytattak a vendéggel. 

A találkozón részt vett Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő, a Kecskeméti Ifjúsági Tanács alelnöke is. – Fontosnak tartjuk, hogy Rácz Zsófia országjárásának egyik első állomásaként látogatott el Kecskemétre – emelte ki a találkozó előtt. Kitért arra is, hogy a helyettes államtitkár figyelmébe ajánlják a korosztály sikeres kecskeméti programjait, például az Ifjúsági Bálat vagy a Tanévzáró Fesztivált, amelyekhez a politikus támogatására is számítanak. – Remélem, hogy a látogatás egy szorosabb jövőbeni együttműködést is eredményezhet az államtitkársággal – tette hozzá a helyi ifjúsági tanács alelnöke.

Élő adás