2019. Július 24. Szerda  Kinga, Kincső

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

"Fontos a holisztikus szemlélet" - Zacher Gábor tartott előadást Kecskeméten

Mindennapi metabolikus dilemmáink címmel tartotta idei sürgősségi konferenciáját a Bács-Kiskun Megyei Kórház a Sheraton Hotelben, Kecskeméten. Fő téma volt az életet veszélyeztető, hirtelen kialakult anyagcsere megbetegedések, pl. cukorbetegeknél, idős, kiszáradt betegek esetében, illetve a sebészetben, ideggyógyászatban, sürgősségi ellátásban, háziorvosi gyakorlatban előforduló esetek elemzése. A jelenlévőket dr. Szabó István, a kecskeméti SBO vezetője köszöntötte, majd egy rövid interjú után elsőként dr. Zacher Gábor tartott előadást a témában.

 

Miről szól egy ilyen egész napos sürgősségi konferencia?

Már hagyománnyá vált Kecskeméten a sürgősségi nap, ami minden alkalommal egy olyan témát ölel fel, ami mindenki számára érdekes lehet. Nem csak a sürgősségi orvosoknak, hanem háziorvosoktól kezdve, szakdolgozón és szakorvosokon keresztül mindenkit érinthet ez a téma. Az anyagcsere zavarokról, anyagcsere zavarok okozta tudatzavarokról szólt az idei nap, A-Z-ig. Megéri rászánni az energiát, hiszen a konferencián találkozhatnak olyan kollégákkal, akikkel egyébként ritkábban, valamint lehetőség nyílik tapasztalatcserére. 

Egy laikus számára is érdekes lehet egy ilyen nap?

Azt gondolom, nincs olyan előadás egy ilyen konferencián, mely ne lenne érdekes egy külső szemlélő számára is, aki nem szakmabeli. Nyilván egy magánember nem az orvosi oldaláról értelmezi, de mindenképpen profitálhat belőle. Például kiderül ebben a témakörben, mitől is viselkedik másképp egy alkoholista, egy cukorbeteget milyen veszélyek fenyegetnek és még számtalan hétköznapokban is használható információ.

A mai világot hatványozottan érintik ezek a típusú betegségek, mint mondjuk 30 évvel ezelőttit, vagy pusztán most többet beszélünk róla?

Elég ha csak megnézzük a statisztikai adatokat, akkor azt kell hogy mondjam, hogy igen. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a magyar lakosság hatvan százaléka túlsúlyos, ez már önmagában véve egy metabolikus zavar. A hatvan százalék hatvan százaléka kifejezetten kövér, ebből következik egy csomó olyan betegség – például a daganatos betegségek és az elhízás között is megtalálták az összefüggést - , a szívbetegség, a stroke rizikó, a cukorbetegség kialakulása, melyek szinte mind egymással kapcsolatban vannak. Egyre jobban specializálódnak a szakmák, de ezzel párhuzamosan egyre inkább holisztikusan kell ezt az egészet szemlélni. Tehát egy kardiológus ne csak a szívét gyógyítsa a betegnek, hanem teljesen általános tanácsokkal is ellássa, melyek csökkenthetik a rizikófaktort a lehetséges betegségeknél.

Élő adás