2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Gazdasági évnyitó a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

Évnyitót tartottak ma (csütörtökön) a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, ahol vállalkozók, cégvezetők és az intézmények vezetői, illetékesei előadásokat hallhattak az iparfejlesztés jövőbeni tervezett irányairól, a gazdaság 2019-es lehetőségeiről és kihívásairól, valamint a digitalizációról. Vagyis a jövőről.

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a megjelent cégvezetőket és az intézmények, vállalatok képviselőit. Elmondta, ha értékeljük az elmúlt évek gazdasági folyamatait, a számok gazdasági növekedést mutatnak. A fejlődésben a megyei TOP100 cégek tartják a csúcsot, amelyek 10%-os növekedést produkáltak 2018-ban.

Gaál József kiemelte, a munkanélküliség csökkenését, mely során az aktivitási ráta lassan eléri a 70%-ot (mely eddig 56% volt).

A kihívás most a munkaerőhiány, mely a gazdaság minden területén érződik. Nehéz munkaerőt találni, és nehéz megtartani is. A kamarának pedig nagy szerepe van abban, hogy lobbi tevékenységével képviseli a cégek, vállalatok érdekeit. A segítség új eleme a jövő héten induló mentorálási program, melyre az AIPA Kft-vel kerül sor, és a kis és közép vállalkozóknak adnak tanácsot.

Pomázi Gyula Iparági Stratégiákért és Szabályozásért Felelős helyettes államtitkár az iparfejlesztés jövőbeni tervezett irányairól és elemeiről beszélt a 2019-20-as időszak vonatkozásában. - Vannak kihívások, melyeknek meg kell felelni. Az egyik a technológiai kihívás, a másik pedig az erre adott válasz: az innováció. És ez lesz az irány! Meg kell találni hozzá az üzleti modelleket, melyek aztán hatékonyan üzletté, pénzzé formálják mindazt. Ezekhez a dolgokhoz pedig informatikai paradigmaváltásra ugyanúgy szükség van, mint a kapacitások fejlesztéséhez szükséges magyarországi beruházásokra - fogalmazott.

Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja "Lehetőségek és kihívások a gazdaságban 2019-ben" címmel tartott előadást, majd dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke következett, aki a digitális transzformációról szóló előadásában kiemelte,  a 21. században az infokommunikáció terjedése megállíthatatlan és hihetetlen sebességgel lép be az életünkbe. Mindent és mindenkit érint, és ha a szereplők részéről megfelelő a nyitottság, Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy néhány év múlva az Európai Unió tíz legfejlettebb országához tartozzon a digitális eszközhasználatot illetően.

Kecskemét percről percre

Élő adás