2019. Július 17. Szerda  Endre, Elek

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hétfőn kezdődnek a munkálatok az aluljárónál

Hétfőn indul a Bem utca–Kuruc krt. csomópontjának átépítése. Az első ütem keretében a turbó körforgalom kialakításának munkálatai kezdődnek el. Ez jelentős forgalomkorlátozással, illetve terelésekkel jár majd. Egyelőre félpályás útzárra számíthatnak az arra közlekedők, a teljes útzárra előrealáthatólag novemberben kerül sor, de erre időben felhívják majd a figyelmet. 

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a szokásos sajtóreggelin fogadta a média képviselőit, ahol a csütörtöki közgyűlés döntéseiről beszélgetett az újságírókkal. Az egyik, a kecskemétieket talán leginkább érdeklő téma a Bem utca – Kuruc krt. csomópontjának jövő héten induló átépítése volt. A fejlesztés első ütemének keretében megkezdődnek a  turbó körforgalom kialakításának munkálatai. Ez jelentős forgalomkorlátozással, illetve terelésekkel jár majd, rövid időszakra teljes útzár is lesz (feltehetően novemberben), de erre időben felhívják majd a figyelmet. Ami biztos, mostantól kezdve szükség lesz a Kecskeméten közlekedők türelmére és megértésére - emelte ki Szeberényi Gyula Tamás.

Mint azt korábban megírtuk, még ebben az évben megkezdődik az alulráró és környékének felújítása, melynek legfőbb elemét a Bem utca-Kuruc körút-Szolnoki út jelzőlámpás csomópont átépítési munkálatai jelentik. A feladat rendkívül összetett, hiszen egyben szükséges a közművek átépítése is, ezért jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani. Tény, hogy ez néhány hónapig kellemetlenséget okoz majd a közlekedőknek, a végeredmény érdekében azonban szükség van az érintettek türelmére, megértésére.

A közlekedési fejlesztés során turbó körforgalmi csomópont jön létre, megtörténik a Szolnoki úti és Kuruc körúti kerékpárút korrekció, valamint a Szolnoki úti szerviz út átépítése. Ezekhez kapcsolódóan a közműveket érintő beavatkozások:

  • nagy átmérőjű csapadékvíz elvezető főgyűjtő építés a Kuruc körúton 105 méter, a KTE pálya melletti szerviz úton 90 méter hosszon,
  • Szolnoki úti  csapadék csatornák kiváltása,
  • távközlési létesítmények kiváltása, átépítése,
  • ivóvíz nyomó vezeték kiváltása a Kuruc körúton,
  • ivóvíznyomó vezeték cseréje a Bem utcán,
  • szennyvízcsatorna építés a Kuruc körúton,
  • elektromos erőátviteli kábelrendszer kiváltás, mellette  transzformátor bontás – építés,
  • a közvilágítás korrekciója,
  • Szolnoki úton a kétoldali támfal átépítése, déli oldalon 29, északi oldalon 46 méter hosszon. Ez utóbbi keretében lesz támfal építés, monolit vasbeton összekötő lemez építés, háttöltés építés, szigetelés, dilatációs hézagok kialakítása, monolit vasbeton kiemelt szegély építése.

 

Mindezek mellett ki kell építeni a burkolat felületére hulló csapadékvíz elvezetését, el kell bontani a meglévő jelzőlámpa rendszert. A fejlesztéshez kapcsolódóan a város megoldást talál majd az aluljáró utáni kereszteződés közlekedésbiztonsági szemponból megnyugtató átépítésére. 

Fentiek jól mutatják, hogy rendkívül összetett feladatról van szó, amely jelentős forgalom korlátozás mellett valósítható meg.

A beavatkozás becsült ideje 15-16 hónap.

A kivitelezés megkezdése érdekében a nyertes vállalkozónak olyan műszaki előkészületeket kell megtennie, amelyek nélkül a munkálatok nem kezdhetők meg.

Ebben a fázisban lezárásra kerül a Bem utca valamint a Kuruc körút a csomópont előtt és után mintegy 60-60 méter hosszon fél szélességben.

A Szolnoki úton előkészítő munkálatok miatt részleges korlátozás lesz. Ez várhatóan 1,5 hónapot vesz igénybe, amely idő alatt mind a közösségi közlekedés, mind az egyéb járművek forgalom korlátozás mellett közlekedhetnek.

Élő adás