2018. Augusztus 16. Csütörtök  Ábrahám

17°C / 30°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hiánypótló talajtani rendezvénysorozatot indított a nemzeti agrárgazdasági kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” címmel talajtani tájékoztató rendezvényt tartott Kecskeméten, 2018. március 12-én. A köztestület országszerte további ingyenes rendezvényeket szervez a témában, amelyekre jelentkezni a kamara portálján lehet.

NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke címmel tartott szakmai előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kecskeméten. A hiánypótló rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vagyunk, mégsem helyezünk elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj nem csak a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú. Kulcsszerepe van az élet körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is hatást gyakorol. A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken. Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődünk vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelnünk.

Ezeknek megfelelően az előadások tematikája is a fenti kérdésekre ad válaszokat. Ónodi Tamás a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz és humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról beszél. Petró Tibor elődadásából kiderül, hogy a talaj egészségének legfontosabb mércéje a szervesanyag-mennyisége, ami kulcsfontosságú a hosszú távú terméshozamok, az élelmiszer-minőség, a szélsőséges időjárásnak ellenálló képesség és a talajszén tárolásának, a humuszépítő folyamatok megindításának szempontjából. A talajmikrobiológiai szereplők, gombák, baktériumok, talajalgák kumulatív hatásai, főbb működési folyamatairól Daoda Zoltán beszél. Sójnóczki István a különböző talajművelési rendszereket mutatja be, illetve ezen technológiákat ismerteteti, valamint gyakorlati tanácsokkal segített helyes megvalósításukban, továbbá a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatja a témát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy rávilágítson a talajok szerepére, megóvásuk fontosságára, és információkkal, tanácsokkal segítse a termelőket abban, hogy a talajok védelmét szem előtt tartva tudjanak gazdálkodni.

Élő adás