2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hogyan vonjuk be a gyereket a főzésbe?

Az OHANA Gasztroklub és Főzőiskolában kisütötték, hogyan lehet rávenni a gyerekeket, hogy szívesen sürgölődjenek a konyhában. A"Mit egyen a család" programsorozatának legutóbbi állomásán a résztvevők nem csak sütöttek és főztek, hanem meghallgathatták Rigóné Vásárhelyi Anita előadást is a "titkokról". 

Az eseményen a vendégek néhány olyan sós és édes desszertet készítettek, amit a gyerekek otthon anyával, mi több, apával is el tudnak készíteni. Pulai Katalin, a OHANA Gasztroklub és Főzőiskola tulajdonosa az est folyamán a családokról, a családi életről, közös otthoni főzésről beszélt, arról, hogy hogyan, hány éves kortól lehet bevonni a gyerekeket a főzésbe.

Mint Katalin mondta, a legjobb praktika az, hogy először meg kell figyelni a gyerekeket, a jelzéseket, hogy amikor érdeklődni kezd a kicsi a konyhai sertepertélés iránt. Amikor például a homokozóban homoksütit készítenek, vagy gyurmából ételeket, akkor lehet nekik javasolni, hogy a konyhában igaziból is segítsenek a sütés-főzésben.

- Egy fakanalat adjunk ilyenkor a kezükbe, vagy egy kis tésztát, amit tudnak gyúrni. Bármikor be lehet vonni a gyerekeket a konyhai munkálkodásba, csak az életkori sajátosságoknak megfelelő eszközöket kell a kezükbe adni. Be lehet őket hívni a konyhába, de sütő- és szúró-vágó eszközök közelébe ne engedjük - mondta a szakember. Hozzátette: - Nem azt várjuk el a gyerekektől, hogy a vasárnapi ebédet főzzék meg. A cél, hogy a későbbiekben, amikor elkerülnsek főiskolára, egyetemre, vagy kollégiumba, és maguknak kell elkészíteni az ételt, már ne ismeretlenül forgolódjanak a konyhában. Mozogjanak otthonosan, tudják, milyen eszköz, milyen alapanyag mire való. Tehát praktikus is és minden együtt töltött idő aranyat ér.

Rigóné Vásárhelyi Anita, az OHANA cukrászának segítségével egészséges és gyorsan elkészíthető ételeket készíthettek a családanyák. Anitának három gyereke van, akik 9, 11 és 15 évesek. Inkább hétvégén vannak együtt a konyhában, de hétköznap is van olyan, hogy a kicsik átveszik a vacsora készítését. Azt is elárulta, hogy nem kell hívni őket, maguktól mennek és készítik el az ételt. Már egészen kis koruktól főznek a gyermekek az anyukájukkal, a konyhában pedig a sütés-főzés mellett beszélgetnek, tanulnak, majd jóízűen falatoznak abból az ételből, amit közösen készítettek el.

 

 

Szatmáriné Szűcs Klára azért jelentkezett a tegnap esti rendezvénye, mert nagyon érdekeli az egészséges ételek elkészítéséi módjai, és olyan praktikákat akart tanulni, melyek segítségével jobban be tudja vonni a gyerekeket otthon a főzésbe. A reggelit már most minden reggelt közösen készítik el, és hétköznap is van 1-1 este, valamint a hétvége, amikor közösen főznek. Neki is három gyermeke van, 10,12 és 14 évesek. Általában gyorsan elkészíthető ételeket, palacsintát, egytál ételeket, húsokat és salátákat készítenek együtt. Klári elmondta, hogy neki azért fontos az az idő, amit együtt tölt a konyhában a gyerekeivel, mert olyankor több lehetőség van a beszélgetésre, olyan témák is feljönnek, amik a hétköznapokban nem. Azt is elmondta, hogy ő azt tapasztalta, hogy általában, ha az anya kér valamit a gyerekektől, akkor az nem annyira népszerű. Szerinte meg kell várni, hogy ők érdeklődjenek. Hangsúlyozta: „szerencsére ők ilyenek, szeretnek segíteni.”

Élő adás