2019. Július 16. Kedd  Valter

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Húszéves a Sion Nyugdíjasház

Huszadik születésnapját ünnepli a Kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjasháza és Gondozási Központ. Az intézmény egy 3 napos rendezvénysorozattal tiszteleg a múlt előtt. De a csütörtöki nyitó konferencián a jövő kihívásai is szóba kerültek. 

A Sion Nyugdíjasháza és Gondozási Központ az évek során számos szerepkört magára vállalt.

Alapszolgáltatásokat nyújtó intézmény vagyunk. Szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást és három idősek klubját működtetünk, nem csak itt az intézményen belül, hanem kinyújtott karként a városban is szolgáltatunk. 130 helyre szállítunk naponta ebédet, összesen 80 fő házi gondozottunk van -  mondta dr. Svébisné Juhász Márta, a Kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjasháza és Gondozási Központ igazgatója. 

A kecskeméti református közösség részben ezzel a szerepvállalással lép ki a társadalomba immár 20 éve. A jubileumi apropóból 3 napos ünnepségsorozat vette kezdetét, ami csütörtökön délelőtt egy szakmai konferenciával kezdődött. Az ünnepi megnyitón Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester méltatta az intézmény munkáját, és feladatainak fontosságát:

-Most már azok a feladatok amik 20 évvel ezelőtt voltak, megsokszorozódtak. Több figyelmet kapnak azok a problémák, amik miatt ilyen intézményekre szükség van.

Az idősgondozás és szociális ellátás folyamatosan megújulásra kényszerülő szakma. Napjaink egyik legnagyobb problémája a hagyományos családi rend felbomlása.

Beszterczey András, a Református Szeretetszolgálat irodavezetője előadásában elmondta, az egészségügy fejlődésével kitolódik az életkor is, ám ez az aktív nyugdíjas évek szervezése is kihívás. Az idősek szociális ellátásának is csak egy részét lesz képes finanszírozni az állam. Ráadásul az ellátórendszerben jelenleg alacsonyak a bérek, így kevesen választják hivatásul ezt a szociális területen elérhető szakmákat. A Sion Nyugdíjas és Gondozási Központ azonban 20 éve sikeresen veszi az akadályokat, és folyamatosan fejlődik, új tervek is vannak. A szolgálat szeretne létrehozni egy ideiglenes felvigyázó házat idősek számára, ehhez azonban megfelelő épületet kell találniuk.

 

Kecskemét percről percre

Élő adás