2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ismét tombol a gyorsulási szezon a városban – Videó

Már-már kétszázhúsz felett száguldoztak néhányan az elmúlt hétvégén is Kecskemét több pontján. A legkedveltebb találkahely a nagy Tesco parkolója, de találkozhatunk versenyző motorosokkal és autósokkal a központban is. Stábunk rejtett kamerás felvételeket készített a helyszínen, és azt is kiderítette, hogy valójában mennyire zavarja ez a tevékenység a lakosságot.

Három dudaszóval indult a verseny szombat este a nagy Tesco melletti úton. Ez ugyanis a hétvégi autós és motoros versenyzők egyik legkedveltebb találkahelye. Az elmúlt hétvégén legalább száz ember várakozott arra, hogy elrajtolhasson a bevásárlóközpont parkolójából. Még olyan is volt, aki kisgyermekével érkezett. A Kecskeméti Televízió stábja rejtett kamerás felvételeket készített a helyszínen, melyekből az is kiderült, miért élvezik annyira a fiatalok ezt a veszélyes időtöltést.

– Ez nem csak versenyzés. Ez egy életstílus. Aki egyszer belecsöppen az éjszakai életbe, az nem tud kiszállni. Ez nem csak a versenyzésről szól, hanem a hasonló érdeklődési körrel rendelkező fiatalok itt találkoznak esténként, messze a várostól. Nem zavarnak senkit, nem keltenek fel senkit – mondta valaki a helyszínen.

Ezt a közösségi média felületein közel sem így gondolják. A városban pedig olyannal is találkoztak a tévések, aki a lehetséges okokat is magyarázatot adott. – Gondolom feszültség levezetés, erőfitogtatás. Nem tudom. Kinek jobb az autója, az a menőbb – vélekedett az egyik megkérdezett.

A közösségi média egy csoportjában rendszeresen érkeznek bejegyzések, melyekben a lakosság erősen kifejezi felháborodottságát. Az admin már letörölte nagy részét, mivel a kommentek írásával semmire nem mennek a lakosok.

De valószínűleg a rendőrség sem tud kellően beavatkozni. Szombaton is volt igazoltatás, ennek ellenére volt száguldozó autós és motoros is.

És személyesen hogyan nyilatkoznak az emberek?

– Nem nagyon szoktam erre járni, de hát veszélyes. Nagyon veszélyes a városra nézve, főleg, hogy megnövekedett a forgalom Kecskeméten. Külvárosi részen élünk, tehát nem nagyon jövünk be, de amikor korábban itt éltünk, akkor tapasztaltuk – mondta valaki, aki nem nézi jó szemmel az utcai versenyzést.

Legnagyobb meglepetésünkre azonban a megkérdezett emberek nagy része nem nyilatkozott ilyen negatívan. Néhány jellemző „gyorsaság-párti” vagy semleges vélemény:

  • „Én is motorozom és szeretem.”
  • „Itt kint lakom Kecskemét határában, engem annyira nem zavar.”
  • „Hogyha másokat nem zavarnak, meg nem veszélyeztetnek, akkor nekem nincs velük bajom. Én is autót vezetek, motorozok, úgyhogy.. de nem szoktam kijárni ilyen versenyekre. Hallani szoktam, ismerőseim járnak ki. Nem versenyezni, csak nézni. De ők azt mondják, hogy normális keretek között mennek ezek a dolgok.”

Egy másik fiatalember is hasonlóan nyilatkozott, véleménye azokét tükrözi, akik szerint megfékezhetetlen a folyamat: „Engem abszolút nem zavar. Nyilván, ha másokat veszélyeztetnek, akkor az nagyobb probléma. De hát ezzel nem lehet nagyon mit csinálni igazából…”

Vannak, akiket zavar, vannak, akiket nem. Egyesek szerint az lenne a megoldás, ha szabályok közé szorítanák az ilyen összejöveteleket.

Korábbi cikkeink a témában:

Élő adás