2018. Szeptember 19. Szerda  Vilhelmina

13°C / 28°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Itthonról Otthonra gyermekeknek

A helyi termékekre és a minőségi táplálkozás fontosságára hívja fel iskoláskorú gyerekek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Itthonról Otthonra” nevű programja. A közvetlen tájékoztatáshoz egy roadshowt indítottak, melyben nemcsak beszélnek a finom ételekről, de kóstolásra is lehetőség nyílik – a mindig éhes kamaszok legnagyobb örömére.

Az Itthonról Otthonra elnevezésű projekt, ahogy a nevében is benne van, hazai, helyi, háztáji élelmiszereket kíván eljuttatni a családok asztalára. Ennek erősítéseként indult el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által tervezett iskolai tájékoztató fórumsorozata, melyben a megyei jogú városok egy-egy általános és középiskolájában tartanak ismertető előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről.

Kiemelten foglalkoznak az egészségtudatos táplálkozással, a zöldség és gyümölcsfogyasztás témakörében, megismertetve a tanulókat azzal is, hogyan kerül az élelmiszer az asztalra. Többek között arra is felhívják a figyelmet, hogy a friss, magyar zöldség-gyümölcs könnyen megkülönböztethető a még éretlenül leszedett és gyakran több ezer kilométerről ideérkező importtól. Hangsúlyos és visszatérő üzenetként jelenik meg, hogy a hazai termékek megvásárlásával a hazai gazdálkodókat és ez által a hazai gazdaságot támogatjuk, ezért részesítsük előnyben a hazai termékeket.

A program során Gáspár Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke köszönti a résztvevőket, majd Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője tart előadásokat a helyi termelők bevonásával, ahol a résztvevőket helyi élelmiszerekkel is megajándékozzák. Március 6-án, délelőtt a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a Bolyai János Gimnázium diákjai falatozhattak a helyi porták termékeiből. 

A helyi termékek felajánlói a kóstolóhoz: Vitabox  Kft Kissné Kézér Edit: 100%os gyümölcslé, Tiszaalpár; Kujáni család: lekvár, Kecskemét; Szombatiné Tóth Katalin és Abonyi Attila: méz, Kecskemét; Szabó Hús - Szabó Sándor: kolbász, Szabadszállás; Somodi Ferenc: alma, Kecskemét; Fejedelmi Pékség: tönköly zsemle és graham kifli, Kecskemét.
 

Élő adás