2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét polgármestere reagált a közgyűlés hangulatára

Az utóbbi évek legaktívabb közgyűlése zajlott csütörtökön, ahol – bár többnyire egy volt a cél – alaposan egymásnak feszültek a felek. Erről beszélgettünk Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel.

- Látható, hogy van egy kormánypárti városvezetés, melynek tagjai most már húsz, vagy akár harminc éve itt ülnek a képviselőtestületben. Sok mindent megéltek már. A körülmények, az összetétel, a folyamatok állandóan változtak és változnak, ebből tizenöt év alatt magam is sok mindent átéltem. Ez megint egy új hangulatú képviselőtestület.

- Mennyiben segítik ezek a változások a közös munkát, a fejlődést? Elsőre kicsit döcögősnek tűnik.

-  Az élet hoz változásokat, kihívásokat, és ez így van rendjén, ez így helyes. Szükség van arra, hogy kihívásokhoz, a feladatokhoz felnőjünk, azokból újat kovácsoljunk, továbblépjünk, fejlődjünk. Úgy látom, most az a nagy feladat, hogy megtaláljuk a hangot az ellenzékkel, és ezt közösen érjük el! Én erre próbáltam a képviselőtestületben többször felhívni a figyelmet, hogy egy együttműködés két félen alapul. Ha két fél szeretne együttműködni, és szeretné megtalálni azokat a pontokat, amiben egyetérthetnek, amelyek közös célokban nyilvánulnak meg, ahhoz mindannyian kellenek. Ezek megvalósítását különböző eszközökkel kívánják a felek elérni, de ha a céljaink közösek, akkor biztosan meg lehet találni az együttműködés formáját. Ezen a téren még csiszolódunk.

- A csütörtöki közgyűlésben a tanácsadó testületek létrehozásáról és a városrészi keretek felosztásáról szóló napirendi pontnál kemény csörtéknek lehettünk tanúi, de a végén mégis született megoldás, melyet mindenki egyhangúlag elfogadott.

- A markáns vitának az alapvetései döbbentettek meg engem. Én arra voltam felkészülve, hogy egy balliberális ellenzék az a nyilvánosságot, az átláthatóságot, a széleskörű demokráciát támogatja és építi. Hiszen ezt halljuk nagyon régóta, meg azt, hogy a Fidesz-KDNP kormányváltó frakciója mindezt két lábbal döngöli. A mi javaslatunk pont azt a célt szolgálta, hogy minél szélesebb körbe vonjuk be a lakosokat abba a munkába, ami az egyéni választókerület képviselőjének a munkáját segíti.

- Hol csúszott akkor félre a dolog?

- Én meghallgattam érveket, a frakcióvezetőin egyeztettünk róla még a tavalyi évben, amikor a költségvetés-módosításnál is felmerült, hogy szeretnének még a választókerületi keretből költeni az új képviselők. Akkor mondtam, hogy a következő évben találjuk meg ennek a formáját, szabályozzuk, biztosítunk hozzá keretet, és minden egyéni választókerületi képviselő tudja a maga munkamódszereit, a maga lehetőségeit tovább bontva megvalósítani az elképzeléseit. Erre tettem egy javaslatot az SZMSZ módosításával, amiben az ellenzék láthatólag nem értette meg azt az üzenetet, amit megfogalmaztunk, és azt a metodikát sem érti, ahogy működik ez a város. Ezért alakult ki egy parázs vita. Úgy gondolom, azért a végén mégiscsak sikerült olyan megoldást találni, amiben nagy nehezen elfogadták az általam tett javaslatokat. Ehhez az kellett, hogy finomítottunk a szövegezésen, bekerültek a vitatott pontok.

- Teljes mértékben megvalósultak a célok?

- Kicsit csorbultak, hiszen az én célom az volt, hogy az adott városrészben élő közösség részt tudjon venni egy választókerület tanácsadó testületének munkájában. Ezzel szemben az ellenzéki képviselők azt kérték, hogy azt tágítsuk ki, amitől gyakorlatilag bárki, bárhol, bármely városrészben tevékenykedhet, ugyanakkor a jelentkezés feltételrendszerét, hogy ki vehet részt a testület munkájában, azt úgy szűkítették, hogy ne egy nyilvános lehetőséget biztosítsunk a lakosságnak, hanem az egyéni képviselő javaslata alapján döntsünk arról,  hogy ki kerülhet be a tanácsadó testületbe. Tehát nekem ambivalens érzéseim voltak a vita kapcsán, mert elvesztettem a fonalat azzal a szellemiséggel szemben, amit korábban tapasztaltam. A nagy nyilvánosság, az átláthatóság biztosítása… Ugye, itt a pénz elköltéséről beszélünk elsősorban, és annak a szabályozottságáról, és az érveik alapján az ellenzék pont ezt bombázta meg, hogy ezeket nem jól szabályozzuk az előterjesztett rendeletben.

- Izgalmas feladat a két fél között egyensúlyt teremteni.

- Azt látom, van egy tapasztalt képviselőgárdánk a Fidesz-KDNP oldalon, és van egy félig tapasztalt, valamint egy teljesen új szellemiséggel, új értékrenddel, új típusú képviselettel rendelkező összetételű ellenzékünk.  Nekem, mint polgármesternek az a feladatom, hogy mind a két csapattal megtaláljam a hangot. Amint ez megvalósult, a következő lépés, hogy a koordinációt ellátva megoldást keressünk, problémákat megoldjunk, a város érdekében. Nagyon fontos, hogy ne csak folyamatosan feldobjuk a problémákat, a feladatokat, hogy aztán ott maradjanak a levegőben. Meg kell találnunk a megoldást, elvégezni a feladatokat, és azon az úton tovább menni, melyen a város megy most már évek évtizedek óta. Nagyon jó úton haladunk, és én ezt szeretném a továbbiakban is megőrizni.

A szöveg a Kecskeméti Televízió "Közélet" című műsorában készült, február 13-i beszélgetés átirata! 

Élő adás