2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kitüntették a hős börtönőrt, aki mentősöket mentett meg egy késes támadótól

Mentősök életét mentette meg egy kecskeméti fegyőr szerdán délután a megyei kórház parkolójában. A rabszállító éppen az intézmény közelében haladt el, amikor a benne ülők észrevették, hogy egy férfi késsel fenyegeti a mentősöket. Bíró Tamásnak köszönhetően senki sem sérült meg.

Egy 60-70 év közötti, orvosi ellátás alatt álló férfit szállítottak a kórház sürgősségi osztályából egy másik részlegbe, amikor a zavart tudatú idős ember késsel kezdte fenyegetni a mentőket. A beteg azt sérelmezte, hogy nem haza szállítják.

- A beteg kicsatolta a biztonsági övét, kést vett elő, és fenyegetőzni kezdett, hogy megszúrja a mentő személyzetet. Szerencsére a menőápoló ki tudta nyitni az oldalsó ajtót, és ki tudtak szállni az autóból, azonban a beteg követte a késsel. Ezt látta meg egy bv. fegyőr - mondta Hangai József, az Országos Mentőszolgálat regionális mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

Éppen jókor érkezett meg a megyei kórházba a rabszállító. A fegyőrök azonnal látták, hogy bajban vannak a mentősök és közbe léptek. 

- A gépkocsivezető kollégám a mentőautóhoz érve felmérte a helyzetet, és a gumibotjával kiütötte a zavart férfi kezéből a kést - mesélte Kovács Gyula  bv. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet intézetparancsnok-helyettese. 

Miután ez megtörtént a fegyőr a földre vitte a támadót. Bíró Tamás lélekjelenlétének és felkészültségének köszönhető, hogy senki nem sérült meg. A helyszínre a készenléti rendőröket riasztották, akik átvették az intézkedést a fegyőrtől.

A fegyőr hősies tettéért egy elismerést is átvehetett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának parancsnokától. Az is kiderült, hogy Bíró Tamás a mindennapokban is kiválóan végzi munkáját, ezért a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, március 15-e alkalmából szintén elismerésben részesítette a fegyőrt.

Élő adás