2020. Február 23.   Alfréd

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

KOR/TÁRSAINK – Az idősödés társadalmi kihívásaira kerestek válaszokat

Magyarországon az idősek erőforrásként vannak jelen, akik a családban, a munkaerőpiacon és a társadalom egészében kiemelt szerepet kapnak. A Hírös Agórában csütörtökön  előadások formájában segítettek a résztvevőknek annak érdekében, hogy a szépkorúak számára élhetőbbé, vonzóbbá és megtartóbbá váljanak a települések az országban.

„Az öregség a legváratlanabb dolog, ami az emberrel történhet” – hangzott el egy idézet azon a konferencián, amelyet KOR/TÁRSAINK – Az idősödés társadalmi kihívásaira születő helyi válaszok címmel rendeztek meg csütörtökön a Hírös Agórában. Az eseményre az ország több pontjáról érkeztek előadók és résztvevők, hogy a társadalmi idősödés témájával foglalkozzanak, lehetőségeket teremtsenek arra, hogy társadalmi innovációk szülessenek, amelyek élhetőbbé, vonzóbbá és megtartóbbá teszik a településeket a szépkorúak számára.

– Azt gondolom, hogy új irányokat, új lehetőségeket kell nyitnunk, hiszen a társadalom hihetetlen fejlődésen megy keresztül – ezzel a gondolattal köszöntötte a résztvevőket Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztály vezetője elmondta, úgy gondolja, hogy a családpolitikában fontos, hogy a generációk közötti együttműködés érvényesüljön. A fiatalabbaknak szükségük van a szülői támogatásra, a nagyszülői segítség közrejátszik abban, hogy a gyermekvállalás mellett minél inkább elköteleződjenek. De nemcsak a fiatalok, hanem az idősek szempontjából is fontos a generációs együttműködés.

– Azoknál az időseknél, akiknek az életében jelen van ez a gondoskodó aktivitás, egyharmadával csökkent a betegségek kockázata, a demencia kockázata, sőt a halál kockázata is – emelte ki egy kutatás adatait Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.

A konferencián demográfiai szempontok is előkerültek. Magyarországra jellemző a társadalmi elöregedés, melynek oka, hogy egyre kevesebb baba születik, valamint az egyre kitolódó életkor. Az egészségügy fejlődésének köszönhetően növekedett a várható élettartam. A nyugdíjkorhatár közel tíz évvel emelkedett az elmúlt időszakban – hangzott el az eseményen.

A konferencián dr. Horváth Anikó azt is kiemelte, hogy Kecskemét 2019-ben elnyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat, és helyi szinten igyekszik megvalósítani a generációs együttműködést, az időseknek programokat, aktív életet biztosítani. Az egész országban egyedülálló, ami Kecskeméten, a CédrusNet programon belül már eddig is megvalósult.

A Kecskeméti Televízió tudósítása itt tekinthető meg:

Élő adás