2018. November 20. Kedd  Jolán

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Koraszülötteken és családjaikon segít az új Koramentorház Kecskeméten

Kis hősöket és családtagokat mentenek Kecskeméten. Ma nyitották meg ugyanis Kecskeméten azt a Koramentorházat, ahol segítséget kapnak mind a szülők, mind pedig a koraszülött gyermekek.

Készségfejlesztők ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások várják a szülőket és gyermekeket, a kecskeméti Koramentorházban. Az épületben a felnőtteknek segítséget nyújtanak a szakemberek a koraszülöttséget érintő kérdésekben. Foglalkoznak gyászterápiával, családkonzultációval, pszichológiai tanácsadással, valamint mentálhigiénés tanácsadással. A központi szerepet azonban azok a kis hősök kapják, akik korábban érkeztek a világra.

- Egészen pici kortól már ringató foglalkozáson vehetnek részt nálunk a gyermekek. Ezen felül van gyógytorna, konduktív pedagógia és huple-terápia és gyógypedagógiai tanácsadás is. A jövőben pedig tervezzük a logopédiai tanácsadás bevezetését - mondja Pintér Edit a Kecskeméti Mentorház vezetője.

Ez az épület egy Európai Uniós projekt során jöhetett létre, melynek célja, hogy a dél-alföldi régió koraszülöttjein segítsenek. A Korábban Érkeztem Alapítvány álmodta meg ezeket a Mentorházakat, hiszen ma Magyarországon minden tizedik gyermek koraszülött. Rádi Katalin, az alapítvány alapítója szerint ezt a traumát, csak közösségben lehet feldolgozni:

- Azt gondolom, ha megfogjuk egymás kezét, akkor van módunk arra, hogy megéljük az anyaságok úgy, ahogy kell, megéljük az apaságot, és megpróbáljuk értékelni azt a kicsikét, aki nem 40. hétre született, hanem sokkal, de sokkal előbb, elhiggyük azt, hogy ő is ugyanolyan kincse a társadalomnak. Valamint, hogy a kötődés, az anyaság már igenis ott van, amikor megszületik a gyermek.”

A Dél-Alföldön három mentorház működik, Gyulán, Szegeden és most már Kecskeméten. Az épület hatalmas átépítésen esett keresztül. Kicserélték a teljes gépészetet, a belső falakat, az ablakokat, az ajtókat, és korszerűsítették a fűtésrendszert.

- Idén januárban a Korábban Érkeztem Alapítvány munkatársai megkerestek bennünket, és ezt az ingatlant választották a Koramentorház helyéül. Ez az ingatlan régebben egy vendéglátó ipari egység volt, sushi-bárként, illetve steak-house-ként működött, egészen más elrendezéssel, egészen más habitussal - árulta el részleteket az épület korábbi funkciójáról Minda László, KIK-FOR Kft. ügyvezető igazgatója.

Rádi Katalin azt is, hogy nem csupán Kecskeméten akarják elérni az embereket, hanem a legkisebb járásban lakókat is. Pszichésen nagy teher alatt vannak ezek a családok, és fontos, hogy ők egészségesek legyenek, mert így lehet egészséges a társadalom.

 

Élő adás